הדרכת הורים: מתי כדאי לפנות ואיך זה עובד? כל המידע וקישור להרשמה

שתפו

מה זה הדרכת הורים

הורות היא תהליך מורכב הכרוך בלא מעט לבטים וקשיים לא צפויים. לעתים אנו מצליחים להתמודד עם קשיים מסוימים באופן אינטואיטיבי, אך פעמים רבות, יש צורך בהתערבות חיצונית אובייקטיבית שתסייע לנו להתמודד עם הקשיים והמורכבויות השונות, תוך הקניית כלים טיפוליים רלוונטיים.

הדרכת הורים ניתנת על ידי אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי במטרה לסייע להורה להתמודד עם סיטואציות שונות בחיי ילדיהם, באמצעות כלים קוגניטיביים ותיאורטיים גם יחד. במהלך התהליך, ההורה לומד לנתח את הסיטואציה ולגבש דרכי התנהלות יעילות ומותאמות יותר, שיאפשרו לו להתמודד טוב יותר עם הקשיים השונים המתעוררים לאורך הזמן.

הדרכת הורים מתבצעת באופנים שונים, כאשר במקרים מסוימים, בייחוד כאשר מדובר בילדים בוגרים יותר או בבני נוער, מומלץ לבצע זאת באופן פרטני, ואילו במקרים מסוימים התהליך מתבצע באמצעות הדרכת הורים קבוצתית.

הדרכת הורים פרטנית

הדרכת הורים פרטנית מתבצעת בנוכחות ההורים והמטפל בלבד, כאשר לעתים יש צורך גם בנוכחות של דמויות בולטות נוספות בחיי הילד כמו- סבתא, מטפלת וכד’ ואף הילד עצמו. הדרכה הורית פרטנית, מאפשרת טיפול ספציפי וממוקד יותר בבעיה עמה מתמודדים ההורים, בין אם מדובר באלימות, תוקפנות, התפרצויות זעם, או קשיים חברתיים, ומאפשרת להורים לקבל כלים שונים שיאפשרו להם לפתח מיומנויות הוריות טובות יותר לצורך טיפול בבעיה. כמו כן, בניגוד להדרכה קבוצתית, אפשרות זו מעניקה להורים גמישות גדולה יותר מבחינת תיאום פגישות וקביעת מסגרת הטיפול.

אופציה זו רלוונטית יותר לרוב כשמדובר במתבגרים או בילדים בוגרים. כמו כן, כאשר מדובר במקרה מאוד מורכב ונקודתי, טיפול פרטני יאפשר טיפול הרבה יותר אפקטיבי בבעיה. מעבר לכך, ישנם הורים רבים שמעדיפים לא להיחשף ברבים ומעדיפים לבצע את הטיפול במסגרת מצומצמת ואינטימית יותר. בנוסף, לאור התפרצות הקורונה, מוסדות טיפוליים רבים מאפשרים לקיים הדרכת הורים אונליין, מה שעשוי להקל על ההורים מבחינת תיאום פגישות ולוחות זמנים.

הדרכת הורים בקבוצות

הדרכת הורים בקבוצות מתבצעת לרוב בקבוצות של עד 14 זוגות הורים, כאשר בניגוד להדרכה פרטנית, בקבוצות אלו בדרך כלל דנים בתופעות ובדילמות כלליות הקשורות בגידול ילדים, כמו בעיות סמכות, מריבות בין אחים, התמודדות עם כעסים ועוד. עם זאת, קבוצות אלו בדרך כלל מחולקות לפי קבוצות גיל או לפי בעיות ספציפיות, על מנת לקבל כלים יותר רלוונטיים לצורך טיפול בבעיה. כמו כן, קבוצות הורים מתבססות בין השאר על שיתוף ודינמיקה קבוצתית, על מנת לעורר יותר תמיכה והזדהות מצד חברי הקבוצה.

מצבים בהם כדאי לפנות להדרכה הורית

ישנם מצבים שונים המצריכים פניה להדרכה הורית, אולם לעתים מדובר בתחושת קושי כללית, ללא קשר לאירוע מסוים. עם זאת, לעתים מדובר בסיטואציה ספציפית הדורשת סיוע, בין אם מדובר בגירושים, אובדן, מעבר דירה, או אלימות. כמו כן, לעתים הפנייה להדרכה הורית מתבצעת כתוצאה ממחלוקת בין בני הזוג לגבי אופן הטיפול בבעיה, כך שהדרכה חיצונית אובייקטיבית עשויה לסייע יותר ולהקנות להורים כלים ספציפיים שיאפשרו להם לבחון דרכי התנהלות שונות ולהעניק להם את התמיכה הרגשית הנדרשת.

מה עושים בהדרכה הורית?

כאמור, הדרכת הורים מתבצעת במגוון דרכים שונות, בין אם מדובר בהדרכה פרטנית או במסגרת קבוצת הורים. מעבר לכך, תוכן ההדרכה עשוי להיות שונה, בהתאם לאופן ההדרכה. לעתים מדובר בהדרכה יותר לימודית ותיאורטית, הכוללת מגוון משימות ותמיכה רגשית . אך לרוב, כשמדובר בטיפול פרטני  התהליך יותר ממוקד ומובנה. עם זאת, בין אם מדובר בהדרכה פרטנית או בהדרכה הורית, התהליך ברובו הוא קוגניטיבי התנהגותי, כך שההדרכה משלבת בחינה של דפוסי התנהגות מסוימים בקרב ההורים ותרגול של דרכי התנהלות שונות המותאמות ספציפית לצרכי הילד. כמו כן, אופן ההדרכה מושפע מגורמים שונים, בין אם מדובר במטרת ההדרכה, בשיתוף הפעולה בין ההורים למדריך או בדרכי הפעולה של המטפל עצמו.

ההבדל בין טיפול פרטני לילד להדרכת הורים

הורים רבים מתלבטים פעמים רבות כיצד לנהוג במקרה שהילד נקלע למשבר כלשהו- האם לשלוח  אותו לטיפול פסיכולוגי פרטני או לפנות להדרכת הורים. ראשית כל, חשוב להבין שמדובר בדרכי טיפול שונות מהיסוד. שכן, בעוד שטיפול פסיכולוגי מתבסס לרוב על התחקות אחר מקור הבעיה תוך התייחסות לפן הרגשי שלה, הרי שהדרכת הורים משלבת גישה קוגניטיבית התנהגותית במטרה לבסס דפוסי התנהגות שונים לצורך התמודדות עם הבעיה.

בעוד שטיפול פסיכולוגי מתמקד בבעיה מנקודת המבט של הילד, (כאשר במקרים מסוימים ההורים כלל לא מודעים לתוכן הטיפול), הרי שהמטרה של  הדרכת הורים היא לאפשר להורים לסייע לילד באופן ישיר על ידי הקניית כלים קוגניטיביים רלוונטיים. מה גם שגישה זו מאפשרת להורים לקבל פרספקטיבה רחבה יותר לגבי הקשיים עמם מתמודד ילדם ולבסס דרך התנהלות מותאמת יותר.

סיבות שכיחות שבגללן פונים להדרכת הורים

לעתים הדרכת הורים נדרשת בשל אירוע ספציפי בחיי הילד כמו- גירושים של הורים, מעבר דירה, מקרי אלימות, אחים חדשים, או אובדן של אדם קרוב. בפעמים אחרות מדובר בהתנהגות מסוימת של הילד שמצריכה טיפול מידי כמו- אלימות, בעיות חברתיות, חוסר יכולת לקבל סמכות הורית או קשיים בבית הספר. במקרים נוספים מדובר בתהליכים מסוימים אותם עובר הילד או בהפרעות הדורשות טיפול ספציפי כמו- הפרעות שינה בקרב ילדים או תינוקות, קשיים בתהליך הגמילה מחיתולים, או מצבים של דכאון וחרדה.

מטרת הדרכת הורים

הדרכת הורים מעניקה להורים כלים ספציפיים שיאפשרו להם להתמודד ולהבין יותר לעומק את הקשיים עמם מתמודדים ילדיהם. כלים אלו מאפשרים להורים לשנות את האופן בו הם מתנהלים מול ילדיהם ובכך לסייע לילדים לשפר את היכולת שלהם להתמודד עם מצבים שונים. שכן, האופן בו אנו פועלים מול ילדינו עשוי להשפיע בסופו של דבר על דפוסי ההתנהגות שלהם.

לבחור מטפל נכון

כאשר פונים להדרכת הורים, בראש ובראשונה יש לוודא כי למטפל יש את ההשכלה הנדרשת וכי הוא מצויד בהסמכה ספציפית לצורך הדרכת הורים. שכן, הדרכת הורים מועברת בדרך כלל על ידי אנשים בעלי הכשרה בתחום החינוך או הפסיכולוגיה, בין אם מדובר בפסיכולוג או עובד סוציאלי. מעבר לכך, חשוב שאותו מטפל יהיה מצויד בניסיון ובידע ספציפיים בתחום בו אתם מבקשים עזרה. אך מעבר לכך, בסופו של דבר, מה שעשוי להכריע את הכף זו הכימיה שיש ביניכם. תכונה זו חשובה במיוחד כשמדובר בהדרכת הורים פרטנית, שכן מדובר באופן טיפול אינטימי וממוקד יותר המצריך יותר פתיחות וחשיפה מצד ההורים. לכן, כאשר אתם משוחחים עם המטפל לראשונה, חשוב לשים לב למספר אלמנטים חשובים כמו-דינמיקה, הבנה, אמפטיה ורמת קשב.

לסיכום

הדרכת הורים ממוקדת תאפשר לכם לרכוש כלים ספציפיים שיסייעו לכם להתמודד טוב יותר עם מצבים שונים עמם מתמודדים ילדיכם, בין אם מדובר ביכולת להפגין יותר סמכות ושליטה הורית או באפשרות לגלות יותר חמלה ואמפטיה כלפי הילד בהתאם לקשיים עמם הוא מתמודד.

המטפלים המנוסים והמקצועיים במכון חיבורים מתמכים במגוון שיטות טיפול בתחום ההתנהגותי קוגניטיבי וישמחו לסייע לכם להתמודד עם מצבים שונם הקשורים בילדיכם באמצעות הדרכה הורית ממוקדת ומותאמת אישית.

שאלות ותשובות

הורים
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים