חרדות

1

חרדה היא מצב רגשי המתבטא גם בנפש, אבל גם בגוף.

2

היום יש לנו טיפולים מעולים לטיפול בחרדה. ביניהם טיפול CBT, שמתבצע באמצעות שיחה ויכול להפחית את החרדה כבר תוך זמן קצר.

3

חשוב שאת אבחון החרדה והטיפול בה יבצעו אנשי מקצוע מוסמכים עם רישיון משרד הבריאות וניסיון בטיפול בחרדה- כמו אנשי ונשות המקצוע של פורטל טיפולים

חרדות: תוכן עניינים

מהי חרדה?

כמעט כולנו סובלים מפחדים מפעם לפעם- אבל זה לא אומר שיש לנו חרדה.  פחד הוא תגובה בריאה של הגוף לסכנה, והוא אמור ל׳דרוך׳ את הגוף שלנו לקראת תגובה שיכולה להציל את חייו. תגובה, שלמרבה השמחה, אנחנו כמעט לא נדרשים לה בחיים המודרניים והנוחים שלנו. 

כאשר פחדים מופיעים שוב ושוב, ללא גורם שמצדיק אותה, אז זו עלולה להיות חרדה. חרדה יכולה לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים שלנו, בהגשמה העצמית ובאופן שבו אנחנו מתפקדים כתלמידים, עובדים, הורים ובני זוג.  למזלנו, כמעט לכל סוגי החרדה יש היום טיפולים יעילים.(1)

ההבדל בין פחד לחרדה

פחד ודאגה, הם רגשות דומים, אך לא זהים לחלוטין. הפחד, מופיע לרוב בעקבות מצבים מאיימים שונים – הגוף מתכונן להתמודד עם הסכנה האורבת לו לצורך הישרדות. לדוגמה, פחד יכול להופיע בזמן שמכונית דוהרת לכיוונינו, כשהבלמים מתקלקלים או כשאנחנו הולכים לאיבוד בשכונה זרה. החרדה, לעומת זאת, מופעלת עקב המחשבה על אירוע מסוכן פוטנציאלי, גם כשאינו כזה, וגורמת תחושת דריכות, מתח וציפיה. לעיתים חרדה יכולה להופיע גם בלי טריגר ברור ופשוט ׳לתקוף׳.(2)

תסמינים של חרדה

לחרדה תסמינים רבים, שמטרתם להכין אותנו גופנית לקראת איום מוחשי. לדוגמה, בעת חרדה אנחנו עלולים להרגיש עצבניים, חסרי מנוחה ומתוחים, ואפילו להרגיש מנותקים מהמצב. 

קצב פעימות הלב והנשימה עלולים לעלות, תוכלו להרגיש את הלב פועם בחזה, זיעה יכולה להופיע על כפות הידיים והמצח וגם תחושת חולשה, בחילה וכאב בטן יכולים לסמן חרדה. אצל חלק מהאנשים, חרדה יכולה להתבטא דרך שינויים בפעילויות המעיים, קשיי שינה והעדר תיאבון. חשוב לזכור שחרדה מופיעה באופן שונה אצל כל אחד ואחת מאיתנו.(3)

סוגי חרדה נפוצים

הפרעות החרדה מתחלקות לסוגים שונים, כתלות בגורמים לה, התרחישים שמעוררים אותה והתסמינים שהיא גורמת להם. הנה כמה מסוגי החרדה הנפוצים:

הפרעת חרדה מוכללת (באנגלית, generalized anxiety disorder) 

כוללת תחושות דאגה וחרדה קבועות לגבי פעילויות או אירועים רגילים למדי, אפילו יום-יומיים, בצורה חסרת פרופורציות לנסיבות. לא מזדהים? ייתכן שאתם לא מודעים שאתם מגיבים בחרדה- הרי לכם התגובה נראית מוצדקת. 

הפרעת פאניקה (panic disorder)

פאניקה גורמת לאירועים חוזרים של רגשות עזים ופתאומיים של חרדה ופחד שמגיעים לשיא תוך מספר דקות. יכולה להתלוות לכך תחושת “קץ”, קוצר נשימה, כאבים בחזה או פעימות לב חזקות.

חרדה חברתית (social anxiety disorder)

חרדה חברתית מתאפיינת עם רמות גבוהות של חרדה משתקת לפעמים, פחד והימנעות מסיטואציות חברתיות בגלל מבוכה, מודעות עצבית גבוהה או דאגה לגבי הצורה בה אנחנו נצפים על ידי אחרים. קראו עוד על חרדה חברתית.

פחד ספציפי (specific phobia) 

פחדים ספציפיים מאופיינים על ידי חרדה משמעותית ורבה בזמן חשיפה לחפץ או מצב מסוים. מצבים אלו, לרוב לא מהווים איום אמיתי, כמו עכבישים לדוגמה, עם רצון גדול להימנע מאותם הדברים. הפוביה עלולה אפילו לעורר התקפי פאניקה.(4)

אבחון חרדה

אבחנה של חרדה נעשית לרוב על ידי שיחה עם רופא או רופאה פסיכיאטר/ית (המומחה בתחום הנפש). חשוב לדעת, שחרדות עלולות להיות קשורות גם למחלות גופניות או נפשיות אחרות מהן רבים סובלים. לכן, כדאי לפנות גם לרופא\ת המשפחה ולהיבדק עבור מצבים רפואיים שונים המעוררים חרדה.(5)

חרדות – למה זה קורה?

עד לימים אלו, הגורמים לחרדה לא מובנים במלואם. מומחים מאמינים, כי חרדה נובעת משילוב של השפעות סביבתיות, גנטיות ורפואיות. 

חוויות חיים טראומתיות ונסיבות חיים מסוימות יכולות לגרום להפרעת חרדה להתעורר באנשים עם נטיה קודמת. כלומר – קיים קשר גנטי-תורשתי למצבי חרדה שונים, אך לא כל מי שיש לו רקע של חרדה במשפחה יפתח אותה בעצמו.

חלק מהאנשים, חווים חרדה כתגובה למצבים רפואיים שונים והיא אף יכולה להיות הסימן הראשון המצביע על קיומם. גם שימוש אלכוהול וסמים עלול לגרום או להחמיר הפרעות חרדה.(6)

אל תתנו לחרדות לשתק אתכם

למצבי חרדה שונים השלכות רפואיות ונפשיות רבות, שיכולות להוביל  לירידה אמיתית באיכות החיים ולהפרעה של ממש ביכולת לממש את עצמנו כפי שמגיע לנו ולקרובנו.

אל תתמודדו עם זה לבד! במקרים של תחושת חרדה המפריעה לכם לחיות את חייכם כפי שהייתם רוצים, אנו ממליצים לכם לפנות לקבלת טיפול רפואי ופסיכולוגי. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר ולקבל הצעה לטיפול פסיכולוגי בהפרעות חרדה. 
מקורות:(1),(2),(3),(4),(5),(6)

שאלות נפוצות

רוצים לקבל מידע
על טיפול מסוים?

כתבו לנו!

פורטל טיפולים מבית מכון חיבורים

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים