אוטיזם

שתפו

מהו אוטיזם? 

ילדים וילדות על הרצף האוטיסטי הם חלק בלתי נפרד מאיתנו כחברה. בין אם הם חברינו לספסל הלימודים, לשכונה או בעבודה – חשוב שנדע להכיר ולהבין טיפה טוב יותר את המושג “הספקטרום האוטיסטי”.

הספקטרום האוטיסטי, הוא מגוון רחב מאוד של מצבים הנובעים מפגיעה בהתפתחות התקינה של המוח ומסיבות שעוד לא ברורות לנו לחלוטין.הפגיעה הזו משפיעה על הצורה בה העולם נתפס בעיניהם ויוצרת הפרעות ברמות שונות בקשרים חברתיים ובתקשורת הבין-אישית.

בשנים האחרונות אנחנו מבינים שכל אדם שמתמודד עם אוטיזם מתאפיין בפוטנציאל אישי שונה, ולכן פחות מקובל מבחינה מקצועית לסווג את האוטיזם לפי סוגים. עם זאת, בשיח הפופלארי עדיין אפשר לשמוע ביטויים כמו ׳אוטיזם בתפקוד נמוך׳ או ׳אוטיזם בתפקוד גבוה׳. 

למרות שאין דרך ״לרפא״ אוטיזם, מחקרים הראו שטיפול מוקדם, יעיל ואינטנסיבי יכול לחולל שינוי של ממש בחייהם של ילדים רבים ולעזור להם להגיע למלוא הפוטנציאל שלהם.

שכיחות

אוטיזם הוא מצב מאוד נפוץ ברחבי העולם, ששכיחותו רק הולכת ועולה בשנים האחרונות. למעשה 1 מכל 54 ילדים מאובחן עם אוטיזם, כשבבנים המצב נפוץ פי 4 מאשר בבנות.(1)

אוטיזם לרוב מתבטא בגילאי הילדות, לרוב בשנה הראשונה לחיים ומאובחן מעט לאחר מכן. מעטים מהילדים יכולים להתפתח באופן תקין לחלוטין בשנה הראשונה, ולהראות סימני רגרסיה ואוטיזם חצי שנה עד שנה לאחר מכן.

מאפיינים עיקריים של אוטיזם 

כפי שכל ילד וילדה שונים זה מזה, כך גם אוטיזם מתבטא במגוון דרכים ורמות.

בילדות המוקדמת, נוכל לפעמים לראות ירידה ביצירת קשר עין, חוסר תגובה לקריאה בשמם ואדישות מופגנת כלפי הקרובים אליהם ביותר.

אתגרים חברתיים מאפיינים מאוד אוטיזם, והם מתבטאים בקשיים בעת יצירת קשרים והסתגלות למצבים יום-יומיים. כמו כן, ילדים אלו יכולים לסבול מקשיי למידה ומאינטליגנציה נמוכה מהממוצע. לעומתם, לאחרים אינטלגינציה ממוצעת או אף גבוהה מהרגיל.(2)

חשוב לציין, שילדים המתמודדים עם אוטיזם עשויים לסבול מתנועות חזרתיות ובלתי רצוניות, כמו נדנוד במקום ותנועות ידיים ומאופיינים בגילוי עניין מוגבר בנושאים מסוימים וצרים יחסית – עד כדי אובססיה.(3)

כיצד מתמודדים עם אוטיזם?

באוטיזם – המטרה שלנו היא למקסם את הפוטנציאל הטמון בילדינו ולשפר את היכולת שלהם לחיות חיים מלאים ועצמאיים ככל שניתן. מחקרים הראו שבעזרת טיפולים מותאמים אישית, ממוקדים ומוקדמים, ניתן לתמוך בהתפתחות ולסייע בלמידת מיומנויות חברתיות, התנהגותיות ותקשורתיות חשובות.  ניתן לקרוא בהרחבה על טיפול באוטיזם באתרנו.(4)

גורמים לאוטיזם

חשוב להבין, ש”הספקטרום האוטיסטי” מייצג מצב מורכב, ולכן סביר להניח שלא ניתן יהיה לזהות גורם יחיד לאוטיזם. עם זאת, מחקרים רבים הוכיחו שלגנטיקה השפעה משמעותית על הסיכוי לו.

התגלה, כי קיימים מספר גנים שונים המעורבים בהתפתחות של אוטיזם. למעשה, עבור ילדים מסוימים, האוטיזם נובע בכללותו משינוי גנטי מסוים, כמו ב”תסמונת רט” או “תסמונת X שביר”. עבור ילדים אחרים, שינויים גנטים מסוימים עשויים להגביר את הסבירות לאוטיזם – חלקם מורשים אך חלקם אקראיים. למרות ההבנה הזו, אנחנו עדיין לא מזהים היום גן מסוים שהוא זה שגורם לאוטיזם.(5)

כיצד אוטיזם חברתי בא לידי ביטוי?

לאוטיזם סימנים רבים ומגוונים בתחום החברתי. החל משימוש מופחת בהבעות פנים והמנעות מקשר עין, ועד לאיחור בהתפתחות השפתית או אבדן יכולת שפתית שהייתה בעבר – כל אלו מקשים מאוד על יצירת קשיים חברתיים.

בולטים במיוחד האתגרים בפתיחה או תחזוק שיחה, שימוש בטון או קצב שלא מתאים לסיטואציה, חוסר הבנה של הוראות פשוטות, מילים מסוימות ושל מצבים חברתיים.(6)

התמודדות עם קושי חברתי של אוטיזם

תכניות טיפוליות רבות מתמקדות בקושי החברתי המתבטא באוטיזם. על ידי מציאת התכנית המתאימה לכם ביותר, תוכלו לרכוש כלים ולתרגל מיומנויות חברתיות והתנהגותיות שסייעו בהתמודדות החברתית.(7)

סימנים מחשידים

דווקא בגלל שלספקטרום האוטיסטי כל כך הרבה צורות התבטאות וחומרות שונות, לפעמים קשה להצביע על סימנים מחשידים מסוימים. שימו לב, שאם ילדיכם מגלה אדישות, אינו יוצר קשר עין או נמנע ממגע ומשיחות עם אנשים – מומלץ לגשת לרופא/ת הילדים ולבדוק את אפשרויות האבחון באוטיזם.(8)

אבחון אוטיזם בילדים

אבחון מוקדם של אוטיזם הוא ללא ספק הצעד הראשון בדרך ללמידה ומיצוי היכולות הטמונות בילדיכם. נסו לצפות בילדיכם יוצר קשר עם אנשים אחרים, בדקו מה הן מיומנויות התקשורת שלו ועקבו אחרי השינויים בהתנהגותו לאורך זמן.

בפניה לרופא או רופאת הילדים, ניתן להתחיל את תהליך האבחון – בו סביר שתתבקשו לעבור מספר בדיקות וייעוצים, כמו בדיקות שמיעה, שפה והתפתחות. לעיתים, תוכלו לבצע גם בדיקה גנטית כחלק מבירור נוסף.

את האבחנה הרשמית מבצע צוות רב-מקצועי לאחר תהליך מעמיק שכולל מספר תצפיות בסביבות שונות.

 כתוצאה מבירורים אלו, תוכלו ללמוד ולהבין – מהו הטיפול הטוב ביותר עבור ילדיכם? ניתן לקרוא עוד על טיפול באוטיזם באתרנו. 

כמעט כולנו מכירים מישהו שמתמודד עם אוטיזם. אין ספק שטיפול מיטבי באוטיזם הוא משימה לא פשוטה, שדורשת השקעת זמן, סבלנות ולעיתים גם כסף, אך חשוב להבין שתמיכה והשקעה מוקדמת בטיפול, עשויה לקדם את ילדיכם משמעותית ולשפר את העתיד הצפוי להם.

אנחנו יכולים לעזור! אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, יחד ניוועץ ונחליט על דרכי תמיכה וטיפול פסיכולוגיים מיטביים.

 מקורות:(1),(2),(3),(4),(5),(6),(7),(8)

שאלות ותשובות

ילדה משחקת בשיער ומאחוריה ילד משחק בצמחים
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים