OCD ׁ(הפרעה אובססיבית קומפולסיבית)

1

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, OCD, היא הפרעה נפשית שיכולה לפגוע באופן קשה באיכות החיים.

2

הOCD יכול להופיע סביב ניקיון, סכנות, סדר, אגירת חפצים או התנהגויות רבות אחרות.

3

היום יש לנו טיפולים פסיכולוגיים ורפואיים מעולים עבור OCD. חשוב שאת הטיפול יבצעו מטפל או מטפלת מוסמכים מתחום בריאות הנפש עם ניסיון ב-OCD, כמו המטפלים של פורטל טיפולים.

OCD ׁ(הפרעה אובססיבית קומפולסיבית): תוכן עניינים

מה זה OCD?

כולנו מכירים את ההרגשה הזו, כשאנו יוצאים מהבית או מהאוטו מבלי לזכור אם נעלנו. עכשיו דמיינו את חוסר הביטחון והוודאות הזה, רק בצורה קשה, שלא מאפשרת לכם לחשוב כמעט על שום דבר אחר. 

OCD היא קבוצת מצבים המאופיינים במחשבות ובפחדים בלתי רצויים, כמעין אובססיות, שמובילים אותנו להתנהגויות חזרתיות וכמעט בלתי נשלטות. אלו, בניגוד לאותה תחושה של “האם נעלתי?”, עלולים לגרום הפרעה ומצוקה משמעותית ביותר לסובלים מהם.(1)

שכיחות

הפרעה כפייתית-טורדנית, היא מצב מתמשך, קבוע ודי נפוץ, המשפיע על כ-2-3% מהאנשים בעולם. לרוב, OCD מופיע לראשונה בצעירים ובבני נוער, אך יכול גם להתחיל בשנות הילדות. בדרך כלל, התסמינים הדרגתיים ומשתנים בחומרתם במהלך החיים, כמו גם סוגי האובססיות המטרידות אותנו.(2)

סוגי או סי די 

OCD יכולה להתבטא בשורה ארוכה של תסמינים. לצרוך הנוחות, אפשר לחלק אותם ל׳סוגים׳ שונים. שימו לב שאו סי די יכול להתבטא בצורה שלא מתיישבת בדיוק בתתי סוגים אלה. 

אובססיביות סביב ניקיון:  זו כנראה הצורה המוכרת ביותר ל-OCD בציבור הרחב. היא מאפיינת אנשים שחשים חוסר נוחות קיצוני כשהם חשים מלוכלכים ולכן זקוקים ל׳טקסי׳ ניקיון מרובים כגון רחיצת ידיים וחיטוי משטחים. פעולות אלה עלולות להביא להקלה, אך לזמן קצר. הטקסים יכולים לארוך אף שעות. ולפגוע בשגרת החיים.

אובססיביות סביב סכנות: מודעות לסכנות ונקיטת פעולות על מנת להימנע מהן הוא דפוס מחשבה חיוני. עם זאת, אנשים עם OCD עלולים להשקיע משאבי זמן, מאמץ וכוחות נפשיים גדולים במחשבה על סכנות ובביצוע ׳טקסים׳ להמנעות מסכנות. כך למשל, תוכלו למצוא את עצמכם נוסעים שוב ושוב לבקר אדם קרוב מחשש לשלומו, גם אם אין סיבה ׳אמיתית׳ לחשש.

אובססיביות סביב סדר, ארגון, ספירה וקניות: בסוג זה, אנשים יכולים להשקיע זמן ומאמץ רב בסידור עד ׳לשלמות׳.

אגרנות כפייתית: מצבים נפשיים רבים, ובהם גם נטייה לאגור חפצים רבים, נמצאו כקשורים ל-OCD. אגרנות, הפרעה ייחודית שנמצאה כקרובה ל-OCD, יכולה להתבטא בהקשרות נפשית חזקה לחפצים ובחשש לצורך עתידי בחפצים, עד חוסר יכולת להיפטר מהם.

הגורמים ל-OCD

על אף שהסיבות לכך שאדם יסבול מהפרעה כפייתית-טורדנית אינן מובנות במלואן, נדמה שיש קשר לשינויים ביולוגים בתפקוד המוח, להשפעה תורשתית ואף ללמידה סביבתית. למעשה, על פי אחת מהתיאוריות המוצעות, ניתן ללמוד ולרכוש פחדים והתנהגויות כפייתיות כתוצאה מצפייה בבן משפחה.(3)

תסמינים ל-OCD

בדרך כלל, התסמינים ב-OCD קשורים להתפתחות אובססיות מחשבתיות, לצד דחפים בלתי נשלטים וכפייתיים. למעשה, חלק מהמתמודדים עם OCD כלל לא מודעים לכך שקיימת בעיה עם התחושות הללו, ובכל זאת הן תופסות חלק גדול מהחיים ומופיעות בניהול שגרת לימודים, עבודה או חיי חברה.

תסמינים אובססיביים של או סי די 

האובססיות ב-OCD, מתבטאות דרך מחשבות, תחושות או דחפים קבועים, חוזרים ובלתי רצויים, שגורמים לתחושת מצוקה או חרדה במהלך היום. התסמינים הכפייתיים הללו מופיעים ומפריעים כאשר תנסו להתרכז בדבר מה אחר. 

אם אתם סובלים מהפרעה כפייתית-טורדנית, ייתכן ותמצאו את עצמכם חווים פחד מלכלוך או זיהום, סובלים במצבי אי וודאות ומטילים ספק ללא הפסקה או מחפשים וזקוקים לשמירת סדר וסימטריה.  תסמינים נוספים, כוללים מחשבות קשות מנשוא על אבדן שליטה ופגיעה בעצמכם או אחרים או כאלה שאינן מתאימות לאופי שלנו, כמו רצון להתנהגות לא נאותה, מינית ואלימה. 

תסמינים כפייתיים של או סי די 

הרגשת מחוייבות לשטוף ולחטא את עצמם לעיתים תכופות, לבדוק שנעלנו דלתות, להחזיק דברים בסדר מסוים ולעשות כל יום בדיוק את אותם הדברים – כולם סימנים כפייתיים של OCD. לצדם, עלולים להופיע גם נטיה חוזרת לספור חפצים או לחזור שוב ושוב על תפילה, מילים או ביטויים מסוימים.

ההתנהגויות החזרתיות הללו, נובעות לרוב מאותן האובססיות, וביצוען עוזר לנו להירגע, להוריד את רמות החרדה והפחד – גם אם לזמן קצר.(4)

אבחון OCD

אם אתם חווים פחדים, התנהגויות ומחשבות הגורמים לכם מצוקה, חשוב לפנות לעזרה מקצועית בשביל לקבל אבחון וטיפול מתאימים. באמצעות הערכה פסיכיאטרית ובדיקה גופנית, ניתן יהיה לברר האם מדובר בהפרעה כפייתית-טורדנית ולשלול מצבים אחרים שיכולים לגרום לתסמינים דומים.(5)

 ללמוד לחיות עם OCD

 הפרעה טורדנית-כפייתית, כשמה, עלולה להיות מטרד רציני בחייכם. אל תתמודדו איתה לבד! אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו. נשמח להקשיב, לייעץ ולהמליץ לכם על טיפול ב-OCD עם המטפלים שלנו.

מקורות: (1),(2),(3),(4),(5),(6),(7)

שאלות נפוצות

מטפלים בנושא - OCD ׁ(הפרעה אובססיבית קומפולסיבית)

No data was found

רוצים לקבל מידע
על טיפול מסוים?

כתבו לנו!

פורטל טיפולים מבית מכון חיבורים

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים