הפרעות אכילה

שתפו

כל אדם מסגל לעצמו דרכי התמודדות שלו עם קשיים נפשיים, אצל חלק מהאנשים מנגנוני פיצוי דרך אכילה הן דרך להתמודדות והקהיה של כאב רגשי. הפרעות אכילה מתפתחות בעקבות סיבות שונות וקשיים נפשיים בתור מנגנון פיצוי נפשי. חשוב להבחין כאשר הפרעת אכילה מתפתחת ולתת את המענה המתאים והתומך כדי למנוע התדרדרות.

מה ההגדרה של הפרעות אכילה?

אכילה רגשית היא דפוס שמתפתח אצל רבים, אכילה לא מתוך רעב אלא מתוך נחמה. תופעה הפוכה גם קיימת, של דיאטות קיצוניות, צומות או אימץ של תזונה מסוימת, לפעמים קו דק מפריד בין הפרעת אכילה לבין מצבים אלו וחשוב להיות ערים לכך בנוגע לעצמכם ואצל יקרכם. הפרעת אכילה בהגדרתה היא מצב נפשי שמאופיין על ידי דפוס חשיבה אובססיבי ועיסוק כפייתי בנושא האכילה או חוסר אכילה ומדדי משקל. תופעה שמאפיינת מתמודדי הפרעות אכילה היא שיבוש של תפיסת הגוף ושיקול הדעת, דימוי גוף וערך עצמי ירודים.

סוגי הפרעות אכילה

בולימיה נרבוזה:

הפרעת אכילה הכוללת דפוסים של התנהגות מפצה אל מול חוסר שליטה, קונפליקט ומתח תמידי בין השניים. הפרעה זו עלולה להתפתח בעקבות טראומה או כאב נפשי אחר המעורר לעיתים תחושת רתיעה מהגוף ורצון “לטהר” אותו. חייה של מי שמתמודדת עם בולימיה נעים בין מחזורים של התקפי בולמוס של אכילה בלתי נשלטת – רצון למלא ולפצות על כאב רגשי ולאחר מכן תחושת אשמה נוראית, סלידה עצמית המובילה להתרוקנות, הקאה או שימוש במשלשלים וחוזר חלילה. דפוסים אלו הרסניים ובעלי השלכות פיזיות ונפשיות קשות.

אנורקסיה נרבוזה:

מי שמתמודדת עם ההפרעה מאופיינת בדפוסי אישיותי נוקשה ותובענות עצמית. חתירה להישגיות בשילוב דפוסי האישיות הנוקשים ויחסים עם דמות סמכות שנחוותה חודרנית הם לרוב אלו שגורמים להיווצרות ההפרעה, גם כאן לעיתים מדובר בטראומה שהתרחשה או כאב נפשי אחר. מתמודדות עם ההפרעה מרעיבות את עצמן ומפתחות באופן ההדרגתי הרגלי אכילה מצומצמים יותר ויותר, הדפוס מזכיר דפוסים התמכרותיים, רק שכאן מתמכרים לתחושת הניצחון על הגוף וחוסר סיפוק תמידי מהמשקל והרזון. להפרעה זו יש את שיעור התמותה הגבוה ביותר והיא גם הקשה ביותר לטיפול.

הפרעת אכילה לא ספציפית

כאן מדובר בהופעתם של תסמינים של הפרעות אכילה אך באופן שאיננו סדור כך שניתן יהיה לאבחן אותו תחת הפרעת אכילה ספציפית אחת.

אכילה כפייתית

הפרעת אכילה המאופיינת בהתקפים של אכילה בלתי נשלטת- בולמוסית. דחף המפעיל את האדם הוא לאכול כמות מזון שאיננה נדרשת או מידתית למה שהוא צריך ומסוגל לאכול, עם הזמן הקיבולת גדלה והאדם עולה במשקל באופן מוגזם המסכן את בריאותו ולפעמים את חייו. תחושת אשמה המתעוררת לאחר התקפי האכילה גורמת לכאב ועצב שבאופן אירוני מעודדים עוד אכילה מכיוון שזו הדרך העיקרית של האדם לפצות על המצוקה. גם במקרה הזה, אכילה היא מקור לנחמה ושיכוך מצוקה או קושי רגשי.

השכיחות של הפרעות אכילה בקרב בני נוער

גיל ההתבגרות הוא הגיל שהכי מועד לפורענות מבחינת התפתחות של הפרעות אכילה. נתון שחשוב לדעת הוא ש85% ממי שסובל מהפרעות אכילה נמצא בגילאי 12-20, עוד המחקר מצביע על כך שבנות בגילאים אלו חשופות ובסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה מאשר בנים. נערות ונערים מפתחים את הפרעות האכילה כתוצאה ממכלול של גורמים, חלקם חברתיים, מצב בבית, מתחים ושינויים אינטנסיביים פיזיים וקוגניטיביים שמתרחשים בגיל הזה. דרך התעסקות באוכל מביע הנער/ה את מצוקתו לפעמים מכיוון שהוא מתקשה לעשות זאת בדיבור. כיום כבר ידוע כי זיהוי מוקדם ככל הניתן ומתן טיפול ראוי מוביל לריפוי ועוצר את התפתחות ההפרעה. אם מתעורר חשד להתפתחות של הפרעת אכילה בקרב בן או בת הנוער יש לפנות להתייעצות מקצועית על מנת לקבל הדרכה הורית ולשקול טיפול רגשי עבור הילד/ה. [1]

 

מהם הסיכונים של הפרעות אכילה?

הסיכונים הבריאותיים של הפרעות אכילה תלויים בשלב שלה בסוג ההפרעה ועוצמתה. אנורקסיה נרבוזה מאופיינת בהשלכות מרחיקות לכת הקשורות בתת תזונה- החלשת  עצמות, שיער וציפורניים וסדקים בעור,. במקרים רבים וחמורים יש שינויים הורמונליים הגורמים להפסקת המחזור בקרב נשים. אצל ילדים ובני נוער יש סיכון גבוהה יותר לפגיעה כרונית שלא ניתן לשקם מפני שמערכות גופם עדיין מתפתחות. בנוסף אנורקסיה מלווה בחוסר אנרגיה וחשק תמידי, חוסר חיוניות קושי להתרכז ועד למצבים מסכני חיים של קריסת מערכות ומוות. השלכותיה של בולימיה נרבוזה דומות, כאן יש איבוד כרוני מתמשך של חומרים חיוניים לגוף כמו שומנים ויטמינים ומינרלים, יש התייבשויות חוזרות, התעלפויות, נמלול והתכווצות שרירים שינויים הורמונליים גם כאן, איבוד הווסת ופגיעה בצפיפות העצם. הקאות חוזרות פוגעות בפה שיניים ומערכת העיכול. עבור מתמודדים עם אכילה כפייתית הסיכונים יסבלו ממשקל עודף, וסיבוכים הקשורים במצב רפואי זה כגון סוכרת, שומנים בדם סיכון גבוה להתקפי לב ועוד.

ממה זה נובע?

גורמי הסיכון להפרעות אכילה משתנים ואינדיבידואלים עם זאת מחקרים מצביעים על קווים חוזרים. גורמים פסיכולוגיים להפרעות אכילה יכולים להיות: טראומות עבר מתקופת הילדות או מאוחר יותר, ( פוסט טראומה ) בהרבה מקרים הקשורות במיניות, כאב, יגון ואובדן גם הם יכולים להוות טריגר להפרעות אכילה, לרוב כפייתית. ערך עצמי ודימוי גוף נמוכים גם הם גורמים המגבירים את הסיכון לפתח הפרעות אכילה, תופעה רגשית המשותפת לכל הפרעות האכילה היא תחושות של דחייה וסלידה מהגוף שגורמות לדפוס האכילה ההרסניים להחמיר. הפרעות אכילה נצפו כדבר שעלול לעבור בתורשה או כמשהו נרכש-סביבתי, כאשר אדם קרוב בדרגת קירבה ראשונה או שנייה סובל ממנה זה מגביר את הסיכון ללקות בה גם כן. הורות חודרנית ופולשנית גם היא בצירוף של גורמים אישיותיים נוספים גורמת לילדה במקרים רבים לפתח דפוסי אכילה פתולוגיים והפרעות אכילה. נוסף על כך, גורמים סביבתיים -תרבותיים של מודלים אידיליים של רזון גם הם תורמים להתפחות הפרעות אכילה בקרב בנות הנוער.

כדאי לשים לב – מתי כדאי לגשת לגורם מקצועי

 

שינויים דרסטיים בדפוסי האכילה, שימוש בחומרים משלשלים והתנהגות מפצה כמו הקאות וספורט קיצוני, התקפי אכילה בשעות הלילה עשויים לעורר חשד להתפחות של הפרעת אכילה. אם מתעורר חשד כי ילדתכם או קרובתכם מראה סימנים שמעידים על הפרעת אכילה, יש לפעול ולפנות לייעוץ מקצועי, גם ללא ידיעתה במיוחד אם מ דובר בנערה. זמן הוא מרכיב מפתח כאשר מדובר בטיפול יעיל בהפרעת אכילה.

תהליך השיקום של הפרעת האכילה

תהליך שיקומי יעיל עבור הפרעות אכילה מחייב התייחסות מערכתית ומותאמת אישית. מפני שמדובר בפגיעה רב מערכתית- גוף, נפש, קוגניציה חשוב שהליווי יהיה מורכב מאנשי טיפול שעובדים יחד בשיתוף פעולה סביב המקרה ובסנכרון. אנשי מפתח בטיפול בהפרעות אכילה הם: תזונאית מומחית בתחום, פסיכיאטרית, איש טיפול/ פסיכולוגית מומחית בתחום, רופאת משפחה. המסגרת השיקומית טיפולית אליה תגיע הנערה תלויה ברמת החומרה של המצב, במקרים אקוטיים תשלח הנערה לאשפוז על מנת לייצב את מצבה הבריאותי, ישנם מצבים בהם הטיפול יתבצע במרכז ייעודי להפרעות אכילה הכולל את כל אנשי המקצוע הרלוונטיים. מקרים אחרים, קלים יותר, בהם אין פגיעה תפקודית וישנה מוטיבציה לשיקום ניתן להיעזר בטיפול רגשי אותו ילווה בנפרד פסיכיאטר אם יש צורך למעקבים בתדירות נמוכה ותזונאית. כל טיפול תלוי בחומרת ההפרעה ושלב ההתפתחות שלה ושל המטופלת, חשוב שהטיפול יותאם אישית ויעשה בקצב האישי שלה.

הפרעות אכילה הן מצב מורכב וקשה לכל הנוגעים בדבר, ולכן, על מנת לטפל בה, ישנו צורך לפנות לעזרה מקצועית, אותה אנו מציעים כאשר ניתן לטפל ללא מסגרת אישפוזית. מידע, חינוך וטיפול נכון בנושאים אלה עשוי לסייע הן למשפחה והן לסובל מההפרעה להתמודד. לאחר שלב ההערכה הפסיכולוגית, תיבנה תכנית טיפול מתאימה עם איש מקצוע טיפולי בעל ניסיון והתמחות בתחום הפרעות האכילה. שילוב של גישות שונות ומותאמות יאפשרו התמקדות בכל אחד מהמאפיינים של ההפרעה. לדוגמא DBT על מנת להתמודד עם ויסות רגשי, EMDR על מנת להתמודד עם הטראומה, CBT על מנת להתמודד עם תגובות קומפולסיביות ומחשבות בלתי יעילות.

תוכלו להגיע יחד עם יקיריכם ולקבל מידע אודות טיפול בהפרעות אכילה וקבוצות התמיכה הקיימות. חשוב יהיה לציין כי אנו מטפלים במקרים בהם קיימת מוטיבציה גבוהה להחלמה בלבד, ובתנאי ולפונה יש רמת BMI 17.5 ומעלה. במקרים בהם מתרחשת ההתדרדרות מהירה במשקל או רמת התפקוד נמוכה אנו מפנים למרכזים הנותנים מענה ספציפי ומערכתי.

הפרעות אכילה יכולות להיות מורכבות לטיפול ולפגוע משמעותית באורח החיים עד כדי סיכון חיים, חשוב לטפל בשורש הנפש של המצוקה. בפורטל טיפולים IL תוכלו למצוא מגוון מטפלים שייתנו מענה עמוק קשוב ויעיל לצרכים שלכם, כולל ליווי במסע ההחלמה מהפרעות אכילה.

שאלות ותשובות

אישה שמתמודדת עם בעיות אכילה
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים