חרדות חברתיות

שתפו

 

  • כולנו לחוצים לפני הצגה בפני קהל גדול. אבל חרדה חברתית יכולה להביא להימנעות מאירועים חברתיים ולפגיעה אישית משמעותית. 
  • לחרדה חברתית יש תסמינים ברורים ובהם תחושת פחד, לחץ, הזעה, דפיקות לב והסמקה. 
  • טיפול יעיל בחרדה חברתית כולל את ה-CBT: שיטת טיפול קצרה בזמן שכוללת חשיפות על ידי מטפל או מטפלת מוסמכים ומנוסים מתחום בריאות- כמו אלה שבפורטל טיפולים 

חרדה חברתית 

בואו נחזור לדייט הראשון, למצגת העסקית החשובה או לפעם הזו שבה התבקשנו לברך ׳7 ברכות׳ מול קהל של אנשים זרים: הדופק המוגבר, הירידה בריכוז וההזעה הן חלק מהתגובות שרבים מאיתנו חוו סביב אירועים חברתיים.

לעומת התגובה הטבעית הזו חרדה חברתית היא פחד ודאגה משמעותיים שמתעוררים בעקבות אינטרקציות יום-יומיות ׳פשוטות׳. חרדה חברתית גורמת לעליה במודעות העצמית ולמבוכה משמעותית, הנובעת מהעיסוק הבלתי נגמר – מה יחשבו עליי?

ההבדלים בין חרדה חברתית לביישנות

חרדה חברתית היא יותר מסתם ביישנות.

ביישנות מוגדרת כפחד קל, שאינו פוגע באיכות החיים של הסובלים ממנו. בניגוד לחרדה, לביישנות יש נטייה לעבור ברגע שהסביבה הופכת למוכרת יותר ולנוחה עבורנו ועבור ילדינו.
בניגוד לביישנות, חרדה חברתית מערבת פחד שאינו מרפה ומשפיע על הפעילות הבסיסית, החיים המקצועיים, מערכות יחסים והבטחון העצמי.  

נערה ביישנית

סימנים המעידים על חרדה חברתית 

לרוב, חרדה חרדתית מתחילה בתחילת גיל ההתבגרות, על אף שהיא יכולה גם להתחיל בצעירים או מבוגרים יותר. 

בחרדה חברתית נפוץ לראות פחד מוגבר מיצירת קשר עם זרים וציפייה תמידית לגרוע מכל במצבים חברתיים. 

תסמינים נפוצים של חרדה חברתית כוללים:

  •  פחד ממצבים בהם אפשר להישפט על ידי אחרים
  •  חשש מהשפלה עצמית
  • חשש שאחרים ׳יתפסו׳ אותך לחוץ
  • הימנעות מאנשים או ממצבים שיכולים לגרום לך מבוכה
  • הסמקה והאדמה
  • דופק מהיר
  • רעד בגוף ובקול
  • הזעה
  • בחילות או כאבי בטן
  • סחרחורת 
  • תחושת ׳מסך שחור׳ 

סיטואציות בעייתיות לאנשים הסובלים מחרדה חברתית 

חרדה חברתית עלולה להופיע אצל כל אחד במצבים שונים. לא כל מה שיגרום חרדה חברתית לאדם אחד יגרום חרדה חברתית למישהי אחרת. 

לעיתים קרובות, הלוקים והלוקות בחרדה חברתית יחוו קושי מהותי בפתיחה בשיחה עם אנשים זרים, אפילו אם אנחנו מוכרחים לבקש את עזרתם. כמו גם, שיחה עם דמויות סמכותיות (כמו מורים או מנהלים) התחלות של קשרים רומנטיים, פגישות חברתיות והצגות מול קהל – עלולים כולם לגרום  לחרדה להתעורר.

עליה לבמה מול קהל

חרדה חברתית אצל מבוגרים לעומת ילדים

בילדים, חרדה מיצירת קשר עם מבוגרים או חברים, יכולה להתבטא בבכי, התקפי זעם, היצמדות להורים או סירוב לדבר כלל במצבים חברתיים (אילמות סלקטיבית). בניגוד אליהם, בעת מפגש חברתי כזה, מבוגרים נוטים יותר לפתח תסמינים גופניים המעידים על חרדה, מהם הם חוששים ומובכים. 

הבדל נוסף בחרדה חברתית בין מבוגרים לילדים הוא דרכי הטיפול – בזמן שטיפולים פסיכולוגיים כמו CBT הוכחו כיעילים גם במבוגרים וגם בילדים, הבחירה בטיפול תרופתי לפני או במקביל לטיפול הפסיכולוגי יכולה להיות קלה יותר במבוגרים.   ניתן לקרוא עוד על חרדה חברתית אצל ילדים באתרנו. 

אבחון של חרדה חברתית

חרדה חברתית היא מצב אמיתי בבריאות הנפש עם קריטריונים ברורים לצורך אבחנה. 

אבחנה של חרדה חברתית, לרוב תיעשה על ידי רופאים המומחים בבריאות הנפש (פסיכיאטרים), בהתבסס על שיחה ושאלת שאלות, מילוי שאלונים של חרדה חברתית ובדיקה גופנית, לרבות על מנת לשלול מצבים גופניים שיכולים לחקות מצב של חרדה.

במהלך השיחה הרפואית תישאלו על תסמיני החרדה, מה גורם להם והאם הם מפריעים לכם ביום-יום. מענה על שאלות אלה מסייע באבחנה ובבחירת הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

גורמים לחרדות חברתיות 

כמו סוגים אחרים של חרדה, גם חרדות חברתיות נובעות ככל הנראה משילוב בין גורמים ביולוגים וסביבתיים. 

כיום ידוע שחרדה חברתית נוטה לעבור במשפחה ויכולה להיות מושפעת ממבנה המוח ויכולתו לשלוט על התגובה לפחד. למרות שאנחנו לא יכולים לשנות את הביולוגיה שלנו, אנחנו בהחלט יכולים לטפל בחרדה ולהפחית את חומרתה, גם אם יש מקרים נוספים של חרדה במשפחה. 

זאת ועוד, חרדה חברתית  יכולה ׳להילמד׳ מהסביבה או להתפתח אחרי אירוע חברתי לא נעים או מביך. ניתן לקרוא עוד על חרדות באתרנו.

טיפול בחרדה חברתית 

הטיפולים בחרדה חברתית תלויים בבסיסם בחומרת המצב וברמת ההפרעה לאיכות החיים ולתפקוד היום-יומי. סוגי הטיפולים השכיחים והיעילים ביותר הם טיפולים פסיכותרפים, תרופות, ושילוב ביניהם.

CBT – טיפולים קוגניטיבים התנהגותיים, שהם סוג של פסיכותרפיה, נחשבים לטיפולים יעילים ביותר עבור חרדה. טיפולי ה-CBT, הם סדרת פגישות קצרות מועד וטווח, המתמקדות בעבודה משותפת לצורך שינוי המחשבות והתפיסות שגורמות לחרדה החברתית להתפרץ.  בדרך מוכחת מחקרית זו, ניתן לשנות ולהתאים את הרגשות והפעולות במצבים חברתיים ולהתמודד טוב יותר עם החרדה. הטיפול מתבצע על ידי מטפל או מטפלת מנוסים, בעלי השכלה גבוהה בתחום בריאות הנפש ורישיון משרד הבריאות.  ניתן לקרוא עוד על CBT באתרנו.

טיפולים תרופתיים – קיימות מספר אפשרויות לטיפול תרופתי בחרדה חברתית. הנפוצות הנמצאות בשימוש עבור תסמיני חרדה קבועים כןללות תרופות מקבוצת נוגדי הדיכאון – SSRIs. אופציות נוספות הן תרופות נוגדות חרדה כמו benzodiazepines או כאלה שמטרתן לשלוט על פעילות הלב במצבי חרדה כמו חסמי בטא.

מתמודדים עם החרדות

חרדות חברתיות הן בעיה נפוצה, שיכולה לפגוע ולהפריע להתקדמות המקצועית, האישית והחברתית של הסובלים מהן. אל תתמודדו איתן לבד!

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו דרך האתר או מספר הטלפון, ולקבל הצעה לטיפול מקצועי ומנוסה בחרדות חברתיות.

מקורות: (1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)

שאלות ותשובות

חרדה חברתית
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים