כל מה שצריך לדעת על פסיכותרפיה

שתפו

פסיכותרפיה היא למעשה ריפוי או טיפול בנפש, בתרגום חופשי מיוונית, אבל מה זה בעצם אומר “ללכת לטיפול”? רבים מודעים לאפשרות, אך יש להם עכבות בנושא, חלקם נעזרים בכלי החשוב הזה בעת משברים או מעדיפים פסיכותרפיה ממוקדת וקצרת מועד ויש כאלה שזקוקים לליווי טיפולי עקבי בשגרת חייהם. אז מהי בעצם פסיכותרפיה? מה ההבדל בינה לבין טיפול פסיכולוגי? ומה בעצם ניתן לקבל מטיפולים כאלה?

למה מתכוונים כשאומרים פסיכותרפיה?

פסיכותרפיה היא מונח רחב המתאר סוגים שונים של טיפול רגשי/ נפשי שמתבצעים ברובם באמצעות תקשורת מילולית בין מטופל ומטפל בקליניקה אך לא רק. טיפולי פסיכותרפיה ניתנים (באופן תקני) על ידי איש מקצוע שהוסמך לכך ומטרת התהליך הטיפולי הוא להביא את המטופל למצב של הטבה ושיפור בהרגשתו ובאיכות חייו ביחס למצב שבו הוא הגיע. פסיכותרפיה נעזרת בטכניקות שונות המתבססות על טכניקות מסורתיות או מתקדמות יותר של טיפול פסיכולוגי. בין השיטות הקיימות: CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), טיפולים בעלי אופי דינאמי ופסיכואנליטי, היפנוזה, טיפול באמצעות משחק המותאם יותר לילדים, טיפולים באמצעות סוגי אומנות שונים,  טיפול בפורמט משפחתי או זוגי ועוד.

מה הגישות המקובלות לטיפול?

קיימות מגוון גישות וטכניקות לטיפול, הנושא נמצא בהתפתחות מתמדת וכל הזמן צומחות שיטות חדשות וטובות. עם זאת, חשוב להיות ערים לכך שלא כל גישה היא בעלת תמיכה מחקרית אמפירית ולא כל מטפל נחשב פסיכותרפיסט (הרחבה בפסקה הבאה). מעבר לשימוש הטיפולי המוכר, בגישות שהוכחו מחקרית כיעילות נעשה שימוש נרחב ורב שנים בשדה של הייעוץ, מחקר ואבחון. אלו הגישות המרכזיות:

  • CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי טיפול קצר מועד וממוקד. מכוון לשינוי דפוסי המחשבה והאמונות שאינן יעילות או משרתות אותנו יותר. טיפול זה יעיל עבור מגוון של מצבים כמו חרדה דיכאון ומצבים נפשיים שונים. טיפולי CBT עברו התפתחות והשתכללו עם השנים וכיום נהוג לחלק אותם לפי תתי גישות כאשר הגישה המתקדמת ביותר מכונה “הגל השלישי”. טיפולים בגישות המתקדמות של CBT הוכחו כיעילות עבור מצבים שלעיתים הגישות המסורתיות אינן יעילות עבורם כמו למשל הפרעה אובססיבית כפייתית (OCD).

 

  • טיפולי פסיכואנליזה: טיפול ממושך (יכול לקחת שנים) המבוסס על תאוריה מעמיקה ונחקרת שעברה התפתחויות רבות במהלך השנים. זיגמונד פרויד היה הוגה התאוריה הראשונית ומשם היא התפחתה על ידי תלמידיו. גישה זו בבסיסה המסורתי מתמקדת בדחפים יצרים ומשאלות אסורות, בתת המודע ובקונפליקטים המודחקים. השאיפה הטיפולית היא להפוך את מה שנמצא בתת המודע למודע ובכך להביא לפתרון של קונפליקטים פנימיים. כיום מושם פחות דגש על קיומם של דחפים ומשאלות של המטופל ויותר במה שנמצא “בכאן ועכשיו” בחייו. טיפול זה מיועד למי שנמצא במקום שהוא רוצה ומוכן להתמסר לתהליך ארוך שבו הוא ילמד להכיר את עצמו לעומק תוך חקר עצמי עמוק. אחד הכלים החשובים בהם משתמש הטיפול הוא הקשר הטיפולי בין מטפל למטופל שדרכו מתבצע תהליך הטרנספורמציה הנפשי (ראה פסקה קודמת).
  • פסיכולוגיה אקסיסטנציאלית(קיומית) מאחורי הגישה עומדת התאוריה של ויקטור פרנקל, סופר ותאורטיקן ניצול שואה שהגה את תאוריית ה”לוגותרפיה”. טיפול זה יוצא מנקודת ההנחה כי מעבר לסיפוק צרכים משאלות ודחפים האדם שואף למטרות נעלות יותר וזקוק למשמעות בחייו על מנת לחיות באופן בריא וחיוני.

 

  • טיפול בהבעה ויצירה: טיפול הנעזר באומנות יצירה והבעה במגוון דרכים על מנת להגיע לנבכי נפשו של האדם. קיימות שתי גישות עיקריות המתייחסות למיקומם של האומנות והטיפול, האחת טוענת כי האומנות היא כלי עזר בטיפול ומוקד הטיפול הוא מילולי והשנייה דווקא טוענת כי האומנות היא הטיפול בעצמה. טכניקות טיפוליות מעולם הטיפול באמצעות אומנות יעילות במיוחד עבור אוכלוסיות אצלן יש קושי להביע במילים כמו ילדים, זקנים דמנטיים, אוכלוסיות של מתמודדי נפש במצבים פסיכוטיים, אוטיזם או פיגור שכלי. יחד עם זאת, כל אדם יכול להתחבר לטיפול בהבעה ויצירה מתוך היותו יצור שרוצה להביע, ליצור ולהתחבר לילד הפנימי שבו. טיפולים בהבעה ויצירה ניתנים במגוון מדיות ואומנויות: מחול ותנועה, אומנות פלסטית, מוזיקה פסיכודרמה ועוד. מטפל באמצעות הבעה ויצירה מקבל תוקף קליני לאחר השלמת תואר שני בתחום.
  • טיפול באמצעות משחק: שיטת טיפול הנעזרת בכלי המשחק על מנת לעודד חשיפה היפתחות ושיחה. יעיל ונפוץ במיוחד עבור ילדים. התאורטיקן הראשון שייחס במשחק חשיבות פסיכולוגית היה דונלד וויניקוט שטען שנפש בריאה היא נפש שיודעת לשחק, הוא ראה במשחק פעילות שהכרחי לדעת אותה על מנת לקיים חיים שפויים בריאים וכבסיס חיוני ליצירת קשרים וניהול מערכות יחסים. וויניקוט זיהה כי ילדים ומבוגרים שלא יודעים לשחק גם מתקשים בזירות אחרות בחייהם ועל מנת להביא לשיפור בחייהם יש ללמדם לשחק קודם כל.

מה חשיבות המטפל בטיפול פסיכותרפיה?

תורות שלמות של תאורטיקנים ומחקרים רבים התייחסו לחשיבות שיש לתרומת הקשר הטיפולי להתקדמותו של הטיפול והוכיחו כי איכות וטיב הקשר בין מטופל למטפל מנבא את הצלחת הטיפול. בטיפול קיים מונח חשוב שנקרא ברית טיפולית, מונח זה מתבסס על 3 מאפיינים הנחוצים על מנת לקיים את הברית:  מטרות טיפוליות, אופן השגתן (משימות הטיפול) וקיום של קשר קרוב בעל ערך חיובי עבור המטופל, אשר מתפתח ומתעמק עם הזמן והופך משמעותי יותר ויותר. התאוריה של זיגמונד פרויד הציבה במרכז הטיפול את היחסים הטיפוליים, למעשה פרויד ראה ביחסים אלו כלי להשגת המטרות הטיפוליות והתפתחותו של המטופל. המונח שפרויד תבע נקרא “העברה”, לדבריו יחסים אלו מתקיימים בתוך כל קשר בין אישי אך בטיפול קיימת האפשרות לבחון את יחסי ההעברה של המטופל ו”להתאמן” על היכולת לנהל קשר בריא. מונח ההעברה מתייחס לרגשותיו הלא מודעים של אדם אותם הוא מעביר לאדם אחר, נקודת המוצא של הטכניקה של פרויד היא שהעברה מתרחשת גם בטיפול, כלומר המטופל מעתיק את האופן בו הוא מתייחס לאחרים גם כלפי המטפל וזהו חומר לעבודה בקליניקה.

אמנם, בטיפולי CBT המוקד אינו הקשר הטיפולי בין מטופל למטפל, עם זאת, קיימת חשיבות גבוהה גם כאן ליחסים אלו ולמעשה רמתה של איכות הברית הטיפולית גם כאן תנבא את הצלחתו של הטיפול והיכולת להוביל להתפחות ושינוי של המטופל.

קיים מונח פסיכולוגי שנקרא “אובייקט מופנם” אותו תבעה מלאני קליין, תאורטיקנית ממשיכת דרכו של פרויד. מונח זה מתייחס להפנמה של האובייקט הראשוני שהתינוק מתוודע אליו ואלו הדמויות המטפלות. כאשר אדם מפנים דמויות מיטיבות בינקות הוא יוכל לפתח קשרים בריאים ומזינים גם בבגרותו. כאשר מתקיימת הורות שאיננה מכווננת ומזינה, הדבר מייצר קושי אצל התינוק ליצור קשרים מיטיבים בבגרותו מונח המתאר את אופן ההתקשרות של האדם, כלומר את הדרך שלו ליצור ולפתח קשרים נקרא דפוס התקשרות, דפוס התקשרות חיובי ובטוח יתבסס אצל תינוקות שחוו הורות בריאה וחיובית ודפוס התקשרות חרד או נמנע אצל ילדים שחוו הורות שאיננה יציבה, קרה, ולא מספיק מזינה. בטיפול פסיכותרפיה קיימת האפשרות לשנות את דרך ההתקשרות על ידי יצירת קשר עם אחר משמעותי, בן זוג או פסיכותרפיסט. על ידי יצירת קשר קרוב, מספק ויציב עם דמות אחרת שניתן לסמוך עליה האדם מתחיל לפתח אמון ומסוגלות להיות בקשר ומכיל את היכולת הזאת גם על קשרים עתידיים.

איזה מטפל נחשב פסיכותרפיסט?

נכון לשנת 2022, פרט לחוק הפסיכולוגים המגדיר מי רשאי לתת טיפול פסיכולוגי ולתת טיפולים פסיכולוגיים, אין בישראל עדיין אף חוק מוסדר המגדיר מי הוא פסיכותרפיסט. נעשו ניסיונות בעבר להתניע חקיקה בנושא אך העניין נתקע ולא התקדם מאז. אז איך בכל זאת תדעו שמי שעומד מולכם הוא פסיכותרפיסט מקצועי ואמין? כיום מתבצעות הכשרות מתקדמות עבור מטפלים עם תארים אקדמאיים ובסופם הם מקבלים תעודת הכשרה של פסיכותרפיה. אלו מסלולי לימוד מעמיקים ואם מדובר במקום לימודים מוכר וידוע אז כנראה שמדובר במישהו שניתן לסמוך עליו. תארים מתקדמים בטיפול בהבעה ויצירה במסגרת התואר השני ושנת סטאז’ מזכים את מי שביצע אותם בתעודה קלינית, כלומר מוכשר לטפל טיפולים נפשיים פרטניים. כמו כן, כדאי ורצוי לשאול האם יש לאדם תעודה ממשרד הבריאות, האם יש לו ביטוח מקצועי, או שיש לו חברות באגודת פסיכותרפיים והוא מזוהה עם המקצוע, כמו כן, נהוג ומקובל לברר מול המטפל מה היקף הניסיון שלו והיכן הוא צבר אותו. ניסיון של אדם בתחומים השונים, עם מצבים שונים ואוכלוסיות שונות בפסיכותרפיה יוכלו למד אתכם על ההתמחות של המטפל טוב יותר ויתנו לכם אינדיקציה נוספת האם הוא יכול להתאים לכם.

האם פסיכותרפיה מתאימה לכל אחד?

מצבים ותקופות חיים שונות יכולות להוביל אותנו לפנות לטיפול פסיכותראפויטי. לרוב מי שבוחר לפנות לטיפול נמצא בצומת דרכים בחייו או משבר. בטיפול פסיכותרפיה ניתן לבחון מחדש את המצב ב”עיניים אחרות” ואת עצמנו, להטען בכוחות מחודשים, לרכוש כלים יעילים יותר להתמודדות עם קושי ומצוקה להכיר את עצמנו טוב יותר וללמוד מה עוזר לנו, מה מקשה ומה מפתח ומיטיב איתנו. ישנם מצבי נפש או טיפוסי אישיות שונים שלהם מתאים סוג טיפול מסויים. למשל עבור חרדה ודיכאון טיפולי CBT נמצאו יעילים במיוחד. פסיכותרפיה על שלל צורותיה יכולה בהחלט להתאים לכל אחד, האתגר לעיתים נמצא במציאת המטפל המתאים איתו יש חיבור ואת הטכניקה שהכי יעילה עבורנו. מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע בעלי הסמכה מה הפסיכותרפיה שהכי תתאים עבורכם כעת, ולחקור את הנושא לעומק דרך המלצות, סיפורים אישיים של אחרים ברשת או חברים.

איפה מומלץ למצוא פסיכותרפיסטים טובים?

בין אם כבר החלטתם או יש לכם כיוון לסוג הטיפול שיכול להתאים לכם ובין אם לא, מציאת מטפל איתו יש לכם חיבור טוב, היא משימה בפניי עצמה. למעשה, הטיפול שלכם כבר התחיל ברגע שהחלטתם לפנות לעזרה טיפולית, הדרך למציאת מטפל היא צעד נוסף וחשוב בדרך שלכם לריפוי. יש כמה דרכים שיוכלו לקדם אתכם לעבר מציאת המטפל הנכון עבורכם:

  • המלצות מאחרים: כיום יש הרבה דרכים להמליץ שהם הרבה מעבר לפה ואוזן. קבוצות ברשתות חברתיות מלאות בממליצים שישמחו לספר לכם על החוויות שלכם. בנוסף לכל אחד יש לפחות חבר אחד שמכיר או שהיה אצל מטפל עליו הוא יכול להמליץ, כיום זה כבר לא בושה להתייעץ על כך עם מכרים. עם זאת, קחו בחשבון שטיפול פסיכותרפיה הוא דבר אישי ולכל אחד יש את החוויה והחיבור שלו למטפלים שונים, ואלו לא בהכרח יהיו זהות לשלכם.
  • שיחות ייעוץ עם מכוני פסיכולוגיה מומלצים: אל תהססו ליצור קשר עם מכוני פסיכולוגיה ולהתייעץ, הם יוכלו לספר לכם בצורה הטובה ביותר על מה הם מציעים, אילו שיטות קיימות ומה לדעתם הכי יתאים לכם. ברוב המקרים מי שיקבל את שיחתכם מכיר את התחום היטב וידע לתת הכוונה טובה. אם תרצו, תוכלו לבקש לשוחח גם עם איש מקצוע או לקבוע פגישת התאמה איתו במכון.
  • לשוחח עם מטפלים בטלפון ו”לקפוץ למים”: שיחת התאמה וייעוץ היא דבר שכיח בעולם הפסיכותרפיה. מטפלים מודעים לעובדה כי לפעמים מטופל ממשיך איתם אך לא עם כולם תהיה התאמה וחלקם לא ימשיכו איתם, אחרי הכל, מדובר בבני אדם. אל תחששו לפגוש מטפל שהתרשמתם ממנו לטובה בטלפון בפגישה אישית. אחרי פגישה פיזית, הרבה יותר קל לקבוע האם תרצו להמשיך עם אותו המטפל, והאם הוא מעורר בכם אמון והרגשה חיובית.
  • לסמוך על עצמכם ועל התחושות שלכם: הקשיבו להרגשתכם וההכוונה הפנימית, סמכו על עצמכם, יש הטוענים שחלק חשוב מתהליך חיפוש הפסיכותרפיסט הוא בעל ערך טיפולי בפניי עצמו ומקדם אותנו להכרות טובה יותר עם מה אנחנו צריכים על ידי בחירת האדם שאנו רוצים שילווה אותנו, מה חשוב לנו שיהיה בו ומה מעוררים בנו מטפלים שונים. כאשר תרגישו שזה המטפל המתאים, תחושו זאת, סמכו על התחושות שלכם.

 

 

טיפולי פסיכותרפיה כוללים מגוון של גישות ולכל מטפל יש את הנגיעה הייחודית שלו באופן בו הוא מעניק את הטיפול. אם אתם שוקלים טיפולי פסיכותרפיה, אם אתם נמצאים בתקופה של התמודדות או משבר, או פשוט חשים תקועים ומעוניינים בליווי להתפחות אישית אנו נמליץ לכם לבדוק מה לעולם הפסיכותרפיה יש להציע לכם.

“מכון חיבורים” מציע טיפולי פסיכותרפיה המתבצעים על ידי פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בעלי תארים, הסמכות והאישורים המתאימים ממוסדות הרישוי. צוות המטפלים של מכון חיבורים מתמחה בעיקר בתחום טיפולי הCBT  בטיפולים במצבי חרדה דיכאון ומצבים נפשיים אחרים. קווי הטלפון שלנו תמיד פתוחים לייעוץ, ומענה לשאלות ובהמשך התאמת תכנית טיפול ומטפל המדויק הנתפרים על פי הצרכים שלכם.

נשמח לעמוד לשרותכם.

מטפל ומטופלת
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים