פירוש חלומות

שתפו

מה החלום שלכם אומר עליכם?

אין ספק שחלום הוא דבר מסתורי, ממש כפי שהמדע יודע יחסית מעט על המוח כך גם על מנגנון החלימה שלו. ידוע למדע שמתקיימת פעילות מוחית מסוימת באיזור מסויים במוח כאשר האדם חולם, אך איש לא יודע להסביר במדויק למה מופיעים תכנים מסוימים על פני אחרים אצל אדם מסויים. תרבויות מסורות ודתות שונות מספקות את הפרשנות שלהם לתכנים שעולים בחלומות, כך גם בתחום המחקר הפסיכולוגי, ניתנו לתכני חלומות פרשנויות והסברים שונים. איך נוכל לרתום את מה שעולה בחלום לצורך התפתחות והבנת עצמנו? איך ניתן לפרש חלומות ובמי ניתן להיעזר?

 

מה מטרתו של חלום?

מדובר בשאלה שטובי החוקרים ניסו ומנסים לענות עליה. במהלך השנים עלו נוסחו תאוריות שונות לגביי חלימה, בזירת המחקר הפסיכולוגי, נוירולוגי ומדעי. כמו כן, דתות, אמונות ותרבויות שונות נותנות אף הן את ההסבר שלהן לשאלות הללו מנקודת מבט רוחנית ומיסטית.

מה שידוע לכל הוא שתהליכים שקורים בשינה וכוללים חלימה מאפשרים לנו להמשיך ולתפקד כמו תהליך של הטענה.

באופן כללי, הדעה הרווחת כיום לגביי פירוש חלומות בעולמות הטיפול פסיכולוגי היא איננה חד משמעית. פירוש חלום נעשה ביחד עם המטופל כאשר הפרשנות היא עוד כלי דרכו ניתן לסלול נתיב אל תת המודע של האדם. פרשנות החלום היא אישית ומשתנה בהתאם למצבו והקשרי חייו של האדם.

כיום הדעה הנהוגה בעולמות הטיפול הפסיכולוגי האקדמיים היא שאין פרשנות חד משמעית לחלומות ועל מנת להגיע לפתרון חלום על המטפל לבצע התערבות המערבת את המטופל ולחשוב את החלום יחד, כתלות בהקשרים הרגשיים, השלב בו האדם נמצא בחייו, עם מה האדם מתמודד כרגע ומשתנים נוספים.

ניתן לחלק את הגישות הפסיכולוגיות השונות הנוגעות לפירוש חלומות ל- 4 אסכולות:

תכנים מודחקים

גישה פרוידיאנית מעולם הפסיכואנליזה. גישה זו מחזיקה בעמדה כי חלומות הם הדרך של הנפש להיות בקשר עם תכנים מודחקים שהיא מתקשה להכיל בערות. פרויד ניסח את יסודות התאוריה הזאת וטען כי מקור רוב הקונפליקטים המודחקים של האדם הוא בילדות. פרויד סבר כי חלומות מהווים את “דרך המלך” לסוגיות המורכבות בנפש האדם ואם יפורשו כהלכה ניתן יהיה להגיע לפתרון. חלקים רבים מהתאוריה של פרויד אומצו על ידי הפסיכולוגיה המודרנית וקיימות אסכולות שעובדות על פי התאוריה שלו באופן קלאסי. זיגמונד פרויד טען כי החלום משמש לעיבוד של תכנים המצויים בתת המודע והיה הראשון לעשות בהם שימוש קליני. דרך טכניקת אסוציאציות חופשיות במסגרתה המטופל מתבקש לומר כל אסוציאציה שעולה לראשו בהקשר לחלום שחלם והדבר סולל את הדרך לפרשנות החלום במפגש הטיפולי. עבודת הפסיכולוג היא ללוות את המטופל בעשיית הקישור בין הסמלים והתכנים בחלום המטופל והאסוציאציות החופשיות לבין קונפליקטים מודחקים בנפשו.

תכנים עמוקים

גישה זו טוענת כי המופעים בחלום בעלי שפה ייחודית ואישית של החולם. גישה זו מעודדת שימוש בתכנים שהופיעו בחלום “כחומר” לעבוד איתו במסגרת טיפולית. נהוג כיום לראות בחלום חלק בלתי נפרד מנפש האדם המייצג את החלקים ששוכנים בו ועל ידי פירוש מזווית פסיכולוגית ניתן להגיע להבנה עמוקה יותר של קונפליקטים. פרויד סבר כי מנגנוני ההגנה של החולם אינם כמו בזמן ערותו ועל כן מתאפשר לתכנים הללו לעלות.

חשיבה בסמלים

קרל יונג התייחס לחלומות קצת אחרת, הוא ראה את החלימה כהמשך טבעי של הערות. יונג עשה אבחנה בין סוגים של תכנים שעולים בחלום. הוא האמין כי יש חלומות בעלי תכנים המייצגים קונפליקטים אישיים וסוג חלומות בעלי אופי קולקטיבי הוא תבע מונח הנקרא “תת מודע קולקטיבי” וטען כי ישנם סמלים בעלי מטען רגשי קולקטיבי להם קרא ארכיטיפים. יונג דיבר על ארכיטיפ “הצל” שמסמל את החלקים בנפש שקשה לאדם לפגוש לכן הודחקו. יונג סבר כי החלום ממלא תפקיד חשוב בכך שהוא שואף כל הזמן לאיזון בין חלקי הצל לחלקים המודעים, שעולים בשגרת הערות. להבדיל מפרויד, יונג טען כי גם ללא התערבות טיפולית החלום “עושה את עבודתו” כמנגנון חכם של עיבוד התכנים ואיזון הנפש.

תגובה לגירויים

גישה זו מתייחסת לחלומות כאל סוג של תגובת לוואי שרירותית של המוח למתרחש בחיי החולם, גירויים שונים שנאספו וחוויות. גישה זו לו מייחסת חשיבות מיסטית או תפקיד פסיכולוגי מסויים אלא רואה בחלום פונקציה נוירולוגית תפקודית, הדרך של המוח “לפלוט” את התכנים שנאגרו בו.

מה מאפשר לחלימה להתרחש?

חלימה מתרחשת בשלבי השינה עמוקים REM (תזוזות עיניים מהירות) ושינה עמוקה יותר. שלב הREM נקרא כך כי כשמגיעים אליו מתרחשות תזוזות עיניים אינטנסיביות בקרב החולם. על מנת להגיע לשלבים האלו יש לישון מחזור שינה אחד לכל הפחות רצוף, בין 90-110 דקות. למי שסובל מקשיי שינה הכוללים התעוררויות תכופות בשל סיבות שונות (אינסומניה) יכול להתקשות להגיע לשלבי החלימה מה שהופך את שנתו ללא מספקת ולא איכותית. קשיי שינה יכולים להיות זמניים או כרוניים ובכל מקרה כדאי לטפל בהם בנפרד בשל הפגיעה הנרחבת של חסר השינה בתפקוד.

 חלימה בהשקפה פסיכולוגית

נרטיבים ומופעי חלום מוסברים על ידי תורות פסיכולוגיות כתופעות בעלות אופי ייחודי ואישי וברובן לא נהוג לייחס להם פרשנויות גורפות וחד משמעיות פרט לתורתו של יונג שהייתה יוצאת דופן וכן ראתה בחלק מסוגי הסמלים בחלום תופעה עם משמעויות קולקטיביות. הגישה הפופולרית כיום לפירוש חלומות מזווית פסיכולוגית מאמצת ראייה רחבה המתבוננת בהקשרי החיים של האדם וניתוח של החלומות דרכם. נהוג לנקוט בענווה בפרשנויות חלום של מטופל ולעשות זאת תוך הקשבה והתבוננות במטופל ובחייו, חלק מהמטפלים נוהגים לפתח שיח אסוציאטיבי עם המטופל שעולה מתוך החלום ועוזרים לו להגיע לפתרון בעצמו.

פתרון חלומות לפי הגישה הקבלית

בתנ”ך ניתן לחלומות מקום מכובד וחשוב, למשל בחלומותיו של יוסף או יעקב. התפיסה הקבלית רואה בחלומות בעלי ערך רב, לטעמם החלום הוא כלי שיש לדעת כיצד להשתמש בו נכון על מנת להגיע לתכנים הכמוסים ולהגיע להיכרות טובה יותר ל אדם עם עצמו, מפני שאלו סוללים את הדרך של האדם, לטענתם להתעלות רוחנית. ישנם חלומות, על פי הקבלה שיכולים אפילו לנבא את העומד לקרות אם מפרשים אותם כראוי. המטרה הנעלה על פי הקבלה היא עלייה בדרגות הרוחניות ואחת הדרכים לזהות שאדם עלה בדרגתו הרוחנית היא העובדה כי חלומותיו נהיים בהירים לו יותר וניתן לו לפרשם בקלות.

 

עולם החלום הוא עשיר מסתורי ומרתק. כולנו היינו רוצים לדעת מה פירוש החלומות שלנו. לעיתים החלומות שלנו הם כה מוזרים, ואנו מתקשים לפענחם. אם נצליח להתבונן בו ללא שיפוט, נעצום עיניים ונחזור לרגע לחוויית החלום, לפעמים אולי תגיע תובנה ממעמקים. לעיתים מטפל טוב ומחזיק יוכל לסייע לנו בפענוח החלומות שלנו. אם אתם חווים סיוטי בלהה, חלומות חוזרים או פשוט רוצים להיעזר בחלום ככלי להתפתחות אישית – רגשית כחלק מהמסע שלכם, מומלץ בהחלט למצוא מטפל/ת המתמחה בתחום.

אצלנו  ב”מכון חיבורים” תוכלו למצוא מגוון מטפלים רגשיים מומחים גם עבור ילדים. כלי החלום לראייתנו הוא חשוב ובעל מקום נכבד בטיפול רגשי. מוזמנים לפנות ולקבל ייעוץ והתאמה אישית של מטפל/ת.

 

תופעת החלום ושפת החלומות הן מרתקות ומסתוריות. לעיתים קשה לפענח את התכנים בחלום ולפעמים מופיעים תכנים מבהילים, מבישים או מוזרים מאד. בכל מקרה, המלצתנו היא לרשום חלומות שנראים בעלי אופי ייחודי ולקבל אותם כתופעה של שמתרחשת באופן טבעי ללא צורך לשפוט או לבקר את עצמכם עליה. לפעמים אם נאמץ גישה סקרנית וננסה שוב להתחבר לחוויית החלום יוכלו לעלות תובנות חדשות עליו ועל עצמנו במהלך הערות. חלומות יכולים לשמש ככלי חיוני בתהליך טיפולי בדרך להתפתחות אישית. אם חלומות שונים חוזרים על עצמם ונהיים טורדניים, אם סיוטים פוגעים באיכות השינה, כנראה שכדאי להיעזר באיש מקצוע טיפולי כדי לנסות להגיע לפתרונם ולתת מענה רגשי למה שהחלומות האלו רוצים לאותת לכם.

במכון “חיבורים” ניתן להתייעץ עם צוות מומחים בתחום הפסיכולוגי ולקבל המלצה והתאמה אישית לתהליך טיפולי (ממוקד וקצר או ארוך יותר) עם מיקוד על פירוש החלומות שמעסיקים אתכם. אפשרות אחרת היא לעבור תהליך טיפולי שהמיקוד בו הוא על קונפליקט אחר שמעסיק את הנפש בו משלבים את הכלי של פרשנות חלומות על מנת להגיע להקלה, תובנות ושאיפה לפתירתו. במכון “חיבורים” צוות מומחים בעל ניסיון עשיר במגוון תחומים והתמודדויות נפשית שישמח לתת מענה קשוב, אמפתי ומקצועי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שאלות ותשובות

אישה חולמת
שתפו

מקורות

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים