חרדה חברתית אצל ילדים

שתפו

החזרה לספסל הלימודים, לאחר תקופה ארוכה בבית, מעוררת בילדים רגשות מעורבים: תקווה והתרגשות אבל גם פחדים וחששות.

ילדים שמתמודדים עם חרדה חברתית ניצבים בפני אתגר גדול עוד יותר: עבורם, המחשבה על כיתה מלאה בתלמידים זרים יכולה לגרום למצוקה משמעותית, גם לא בימי הקורונה.

חרדה חברתית היא תחושת מצוקה שעולה לקראת אינטרקציות יום-יומיות שיכולות להישמע פשוטות עבור רובנו. חששות אלו נובעים בין השאר מהעיסוק הבלתי פוסק: מה יחשבו עליי? או האם שמים לב שאני לחוצ\ה?

חרדה חברתית פוגעת גם באיכות החיים, גם באיכות הקשרים החברתיים ויכולה להשפיע גם על ההישגים של הילדים שלנו.

הילד שלי ביישן או סובל מחרדה חברתית? 

כולנו מכירים ילדים ביישנים: בהתחלה מתחבאים בין רגלי הוריהם, אך לאחר כמה דקות יוצאים ומשחקים עם כולם. כזו היא ביישנות – פחד קל, שלרוב לא פוגע באיכות החיים של הילדים, וחולף כשהסביבה נהיית מעט מוכרת ונוחה יותר. 

חרדה חברתית היא עניין קצת אחר. בחרדה כזו, הילדים עלולים לסבול מפחד משמעותי, שיכול להשפיע במידה רבה על ההישגים החברתיים והלימודיים שלהם, ולמנוע מהם לנהל קשרים מוכרים וליצור חברויות חדשות. ניתן לקרוא עוד על חרדות באתרנו. 

תסמינים של חרדה חברתית אצל ילדים

למרות שרבים מאיתנו דואגים מסיטואציות חברתיות מסוימות, לחרדה חברתית יש תסמינים גופניים ונפשיים שמבדילים אותה מהחשש ׳הנורמלי׳. 

לחלק מהילדים עם חרדה חברתית, יש פחד משמעותי מלהיות במרכז העניינים. לכן, הם ינסו להימנע מלדבר מול אנשים רבים ואף יסרבו לעסוק בתחביבים הקשורים ב”הופעה” כמו מוזיקה וספורט. י

ילדים אחרים, יסבלו מחששות מאירועים חברתיים מרובי  משתתפים, וכך אפילו ימנעו מלהגיע לבית הספר, לפגוש חברים חדשים או אפילו להשתתף בשיחה פשוטה. 

לעיתים, ילדים מנסים להסתיר את החרדה שהם מרגישים. הילד או הילדה סובל מחרדה חברתית? הוא לא בהכרח מבין את זה או יודע כיצד לשתף אתכם.

סימנים לחרדה חברתית בילדים יכולים לכלול:

  • בכי או מצב רוח רע לעיתים קרובות מהרגיל
  • עצבנות רבה
  • המנעות מתקשורת עם ילדים ו/או מבוגרים
  • פחד מהגעה לבית הספר ומהשתתפות בפעילויות קבוצתיות וחברתיות בו 
  • המנעות מבקשת עזרה בבית הספר
  • הסתמכות רבה על ההורים או מבוגרים משמעותיים אחרים

ילד בוכה בגלל חרדה חברתית

מה הגורמים לחרדה חברתית אצל ילדים? 

בדרך כלל, חרדה חברתית בילדים מתפתחת בין גילאי 8 ל-15 שנים. כמו סוגים אחרים של חרדות, גם לחרדה זו יש ככל הנראה קשר תורשתי והיא יכולה לעבור במשפחה.
כעת נראה שגם למבנה המוח, במיוחד באיזור השולט על התגובה לפחד, יש השפעה על התפתחות חרדות חברתיות בילדים.

מישהו במשפחה מתמודד עם חרדה חברתית? למרות שלחרדות יש מרכיב מסוים של תורשה, זה לא אומר שהילד או הילדה בהכרח יתמודדו עם חרדה חברתית בעצמם

לצד הקשר הביולוגי של חרדה חברתית. גם לסביבה של הילדים יש השפעה משמעותית על הסיכוי לפתח חרדה חברתית. במחקר המדעי נמצא שחלק מהילדים עלולים לפתח חרדה כזו לאחר חשיפה לאירוע מביך או לא נעים במישור החברתי. גם לילדים להורים הסובלים בעצמם מחרדות, או המגוננים על ילדיהם יתר על המידה במצבים חברתיים, סיכון מוגבר לסבול מחרדות חברתיות.

אבחון של חרדה חברתית בילדים

ההבנה שילדיכם מתמודדים עם חרדה חברתית, היא השלב הראשון והמכריע בדרך לטיפול בבעיה. לכן, במצבים בהם הילד\ה מראים לחץ משמעותי או נמנעים מסיטואציות חברתיות, חשוב לפנות לאבחון. האבחנה, מתבצעת בדרך כלל דרך שיחה עם מומחים מורשים מתחום הנפש, כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, והיא פתח להמשך הייעוץ והטיפול בילדיכם.

איך לעזור לילדים עם חרדות חברתיות?  

אם ילדיכם סובלים מחרדה חברתית, הם ככל הנראה יזדקקו לעזרה ולתמיכה שלכם. 

לכן, בנוסף לטיפולים מקצועיים, יש מספר דברים שאנחנו, ההורים, יכולים לעשות כדי לעזור לילדינו להתמודד:

  1. הכינו את ילדיכם לקראת מצבים שיגרמו לו לתחושות חרדה. תוכלו להתאמן יחד על משפטים שיגיד בסיטואציה ולבצע “משחק תפקידים” שיקל עליו.
  2. שתפו את ילדיכם במצבים בהם אתם חוויתם חרדה, והתמקדו בדרך ההתמודדות שלכם איתה. כך, הם ירגישו שהחשש הוא “נורמלי” וניתן לניהול, ואתם תוכלו לתמוך בהם ביתר קלות.
  3. עודדו בעדינות את ילדיכם להשתתף במצבים חברתיים – זכרו שהימנעות ממושכת עלולה להחמיר את הבעיה. חשוב – אל תכריחו אותם, ואל תדברו בשמם.
  4. פרגנו לילדיכם כשהוא או היא מתמודדים עם מצבים שמלחיצים אותו, הראו להם שאתם גאים בהם. כך, תעזרו להם לשקם ולבנות את הבטחון העצמי שלהם.
  5. פנו לעזרה מקצועית.  אם המצב לא משתפר, עזרה עצמית או הדרכה לא עוזרות והחרדה משפיעה על חיי בית הספר, החברה והמשפחה זה רעיון טוב לגשת לעזרה מקצועית של איש או אשת מקצוע מתחום בריאות הנפש. 

טיפול בחרדה חברתית אצל ילדים

למרבה המזל, כיום אנחנו יודעים לטפל בחרדה חברתית בילדים בצורה יעילה.

שיטת טיפול מובילה לטיפול בחרדה חברתית היא טיפולים הקוגניטיביים-התנהגותיים: CBT. דרך שיטת טיפול קצרה, ממוקדת ומוכחת מחקרית זו, הילדים לומדים כיצד לנהל ולשלוט על הרגשות שלהם באמצעות תרגולים בסביבה בטוחה.

את הטיפולים מבצעים אנשי ונשות מקצוע עם השכלה גבוהה בתחום בריאות הנפש וברישיון משרד הבריאות.

במקרים מועטים ומורכבים יותר, לעיתים יומלץ לשלב טיפולים תרופתיים לזמן קצוב.

טיפול בחרדה לילדים

קבלו עזרה מקצועית

לא קל להתמודד עם חרדה חברתית, גם להורים, אך בייחוד לילדים. כיום, קיימות שיטות טיפוליות יעילות ומוכחות מחקרית, בעזרתן אפשר להתמודד עם החרדות ולנהל אותן.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, דרך האתר או הטלפון. נשמח להקשיב לכם, לחשוב איתכם ולתת לכם הצעה לטיפול בחרדה חברתית בילדים.

(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)

ילדה עם חרדה חברתית
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים