גמילה מחיתולים

שתפו

כמה מרגש, הפעוט שלנו גדל מספיק בשביל שיוכל לקחת אחריות על הצרכים שלו!

גמילה מחיתול היא שלב התפתחותי משמעותי ואבן דרך משמעותית בהתפתחות הילד שצליחתו מקדמת את הפעוט המתבגר עוד שלב לעבר עצמאות מלאה.

באיזו מידה נחוצה התערבות ההורים בתהליך הגמילה? כיצד אפשר להפוך את תהליך הגמילה לחיובי ומעצים? ומה עושים עם ילד שמסרב ללכת לשירותים?

תהליך גמילה מחיתולים

רוב ההורים בחברה המערבית משתמשים בחיתולים, כאשר מתרחש תהליך טבעי  ותקין הפעוט מגיע לבשלות מסוימת בתמיכה ועידוד ההורים הוא נפרד מהחיתולים.

מדובר בשחרור תלות משמעותית שהפעוט שלנו רגיל אליה מיום הוולדו. הגמילה לא מתחילה ביום אחד והיא תהליך הדרגתי של חשיפה ותרגול. לכל ילד יש את הקצב הפרטי שלו בנוגע להסרת החיתול ישנם ילדים שנראה כי חיש-קל מסיימים את הפרק הזה בחייהם ואילו ילדים אחרים חווים אתגר משמעותי בפרידה זו. חשוב שאנו כהורים נאפשר את התהליך הזה בצורה נעימה ותואמת את צרכיו של הילד, כזו שתותיר את הפעוט עם חוויה של הצלחה ומסוגלות.

טרום-גמילה

לפני תחילת הגמילה, חשוב לחזק אצל הילד את תחושת היכולת על מנת שתשמש אותו כמשאב בתהליך.

למשל, בזמן החלפת החיתול אפשר לומר “איזה ילד בוגר” ו”אולי תרצה בפעם הבאה להגיד לי כשאתה עושה בחיתול, כמו ילד גדול”.

כשהילד מספר שעשה צרכים אפשר לעודד את ההתנהגות הבוגרת, ולציין שזה נפלא שהוא שם לב והגיע לדווח.

חשוב לא לפנות לילד בפקודות, “תוריד את המכנס”, אלא ליצור שותפות עם הילד ולעודד את העצמאות שלו (“איזה יופי שאתה עוזר להוריד את החיתול”).

כדאי להכין מראש את הילד למצופה ממנו, בצורה עדינה ואפילו להכניס נימה של התרגשות מהצעד ההתפתחותי החדש: “תרצה עוד מעט להיות כמו הגדולים ולעשות בשירותים כמונו?”.
שיתוף פעולה עם הילד בשלב טרום-הגמילה יעודד אתת תחושת הערך והמסוגלות של הילד ויכין את הקרקע לתהליך הדרגתי ומעצים.

 איך תדעו שהפעוט מוכן לגמילה מחיתולים?

ישנם סימנים שונים לכך שהילד שלנו עשוי להיות מוכן להפרד מהחיתול, סימנים המעידים על בשלות רגשית, פיסית וקוגניטיבית.

אין חובה שכל הסימנים יתרחשו, אבל אם הילד מתחיל להראות את רובם זה עשוי להיות זמן טוב לשקול תהליך פרידה מהחיתולים.
בכל מקרה, בתור הורים חשוב שתרגישו את ילדכם ותסמכו על הטבע והקצב שלו בשילוב האינטואיציה  ההורית שתסייע לכם להבחין מתי העת הגיעה. ישנם ילדים שיוזמים בעצמם את תהליך הגמילה, במקרה כזה הוא יכול לבקש ללכת לשירותים בצורה ברורה ועקבית.

חשוב להתחיל את התהליך כשהילד בשל ולא לפני כן, על מנת ליצור חוויה טובה ולצלוח את השלב על הצד הטוב ביותר, וימנע מילדכם תסכול וקושי עתידי ומצטבר.

סימנים לבשלות לגמילה מחיתול:

  • מתיישב לפרקי זמן קצרים
  • הופך להיות עצמאי יותר
  • מצליח לבצע משימות לפי הוראות, למשל, יודע ללכת ולהביא את נעליו כשמתבקש
  • מתעניין באנשים שהולכים לשירותים
  • מתאפק יותר, למשל, חיתול נותר יבש למשך שעתיים
  • מודיע או מראה בצורה ברורה כאשר עושה צרכיו בחיתול
  • אינו אוהב ללבוש חיתול
  • יציאות סדירות
  • מסוגל להוריד את מכנסיו וללבוש חזרה

איך מתחילים גמילה מחיתולים?

לפני שמתחילים תהליך של פרידה מחיתול, חשוב להחליט אם רוצים להתחיל מייד בשירותים או להשתמש בסיר.

לשימוש בסיר יש כמה יתרונות – הוא נייד ומוכר, וילדים רבים אינם נרתעים ממנו כמו מהשירותים. חסרונות הסיר הם שהוא דורש ניקוי וגם הסתגלות נוספת בעתיד לשירותים. בדקו מה ילדכם מעדיף ונסו להיות אליו בהקשבה. אפשרות נוספת היא להשתמש בסיר ובשירותים בעת ובעונה אחת, לפי הצורך.

לפני שאתם מתחילים, כדאי להעלות את נושא הפרידה מחיתול אל פני השטח.

אפשר לדבר על חבר או אח בוגר שכבר עושה בשירותים, לקרוא יחד ספר ילדים בנושא (למשל, “סיר הסירים”/אלונה פרנקל, “שודד הים ניר והסיר”/אנדראה פיניגטון ) או לצפות יחד סרטונים מתאימים מהרשת.

כמה זמן לוקח תהליך גמילה מחיתולים?

חשוב לזכור שתהליך הגמילה הוא כשמו כן הוא– תהליך, משתנה מילד לילד, לא בהכרח מסתיים בצורה חדה ועשוי להוות “עליות” ו”ירידות”, כמו כל תהליך שכל אדם עובר.

הגמילה עשויה לארוך ימים ארוכים ואפילו חודשים. זה לא מרוץ, אפילו אם יש ילדים אחרים שעוברים את התהליך במהירות רבה יותר.
המפתח הוא לא ללחוץ על הילד, להיפך, הירגעו ותנו לו להתקדם בקצב שלו – הוא יראה הצלחות  כשיהיה מוכן. ילדים זקוקים לתהליך של הפנמה של שינויים, הן ברמת ההבנה הקוגניטיבית (למידה של דרכי פעולה חדשות) והן ברמה הרגשית (פרידה מהרגל משמעותי וצורך לקחת אחריות). חזקו ועודדו אותו באמצעות תזכורות עדינות והקראת סיפורים. אם תעודדו את הפעוט ותראו לו שאתם חושבים שעשה עבודה טובה – כך הוא יקבל מוטיבציה רבה יותר.

טיפים לגמילה מוצלחת

  • אל תשכחו שזה תהליך של שינוי הרגלים – וכמו שלנו כמבוגרים גמילה עשויה להיות מאתגרת, כך גם עבור ילדינו. התחילו את הגמילה כשהילד בשל, אל תכפו עליו דבר, התייחסו לפספוסים כאל חלק מהדרך ולא כאל כישלונות וקבלו את ההדרגתיות של התהליך.
  • אל תלחצו – בתחילת הדרך האחריות משותפת, ההורים יכולים להזכיר לילד ללכת לשירותים. לאט לאט חשוב שהילד יקח יותר ויותר אחריות על עצמו. כשאתם רוצים להיות שותפים, אפשר להציע לילד לעשות פיפי מדי פעם, אך שימו לב שאינכם מנדנדים לו ושאתם מאפשרים לו גם ליזום בעצמו הליכה לשירותים. ישנם ילדים שתזכורות רבות מדיי יכולות לעורר בהם התנגדות להתפנות. לא פעם הורים מספרים על תהליך שהתחיל באופן חיובי עם מוטיבציה רבה מצד הילד ובהמשך הגיע להתנגדות ומאבקי כוחות שנוצרו בשל לחץ רב שהופעל עליו..
  • אפשרו לידכם להסתובב ללא חיתול מדי פעם בבית באופן מותאם למצב – כמה שאפשר, זה עשוי לעודד ולחבר אותו לגוף ולצרכים שלו בטבעיות.
  • המשיכו את שגרת החיים – השתדלו לא לשנות את השגרה בגלל הגמילה, אין צורך להוסיף לחץ על התהליך, אלא לשלב אותו בזרם החיים השגרתי.

בעיות נפוצות בגמילה מחיתולים

עצירות

 הפעוט הלומד לשלוט על צרכיו לוקח לפעמים את השליטה הזו צעד אחד (או יותר) רחוק מדי ונמנע משחרור צרכים במשך שעות או אפילו ימים. זוהי תופעה שעשויה לגרום לסבל פיזי ונפשי רב ואף עלולה להזיק בריאותית אם היא נמשכת לאורך זמן. שימוש בנרות ובחוקנים עשוי לפתור מקרה נקודתי, אך אינו פתרון מומלץ כלל וכלל  ואינו תחליף לטיפול אחראי ומקצועי. סבלנות, רוגע, עידוד והתמדה של ההורים עשויים להקל,  אך אם בעיות אלה ממשיכות –  כדאי לפנות לליווי של הדרכת הורים.

כעס ותגובות שליליות מצד ההורים

לפעמים הכוונות הטובות שלנו כהורים לא מספיקות ואנחנו מוצאים את עצמנו מאוכזבים ומתוסכלים מקשיי הגמילה של הילד. אנחנו עשויים אפילו לחשוב שהוא מתנגד או מפספס בכוונה. על מנת להימנע מלייצר בעיות רגשיות אצל ילדנו, חשוב לשים לב לתגובות שלנו ולא ליצור מצב בו אנו משדרים לילד שהוא נכשל או שאנחנו כועסים או חסרי אונים. אם אנחנו מרגישים שקשה לנו במיוחד ושתהליך הגמילה מעורר אצלנו תסכול רב, מומלץ לפנות לאיש מקצוע ולקבל הדרכה מתאימה.

לסיכום

ללמוד כיצד להשתמש בסיר או בשירותים באופן עצמאי זו אבן דרך משמעותית עבור ילדכם. יש הרבה מיומנויות חדשות ומרגשות עבורם ללמוד בתהליך הזה, אשר כולן מאפשרות לילדכם לקחת אחריות רבה יותר על גופו ועל עצמו.

חשוב להתחיל את התהליך כשילדכם מראה בשלות מספקת, ולהקדים לו הכנה מראש, בצורה של שיחה, דוגמא אישית של אח או חבר, ספר מתאים או סרטונים.

תהליך הסרת החיתול הוא למעשה תהליך של גמילה לכל דבר ולעתים דורש מהפעוט הרבה ויתורים, חשוב לקיים את התהליך עם הרבה סבלנות, באופן הדרגתי ובהקשבה לצרכיו של הילד.

במידה ואתם חשים שאתם מתקשים לשאת את התהליך, מגיבים בכעס לפספוסים או שילדכם מתקשה להיגמל (מפספס לאורך תקופה ארוכה או שיש לו עצירות), ניתן לפנות לתמיכה בתהליך קצר של הדרכת הורים.

שאלות ותשובות

חיתולים
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים