גמישות פסיכולוגית

שתפו

דמיינו שאתם מתמודדים עם חשש וחרדה מדייטים אך נפלה ההזדמנות בחיקכם, ואתם עומדים בדלת, מוכנים לצאת לדייט עם מושא חלומותיכם. חלקכם כבר בטח מרגישים את הידיים המזיעות, דפיקות הלב, המחשבות, המתח, אולי מתעורר כעת חרדה משתקת מדחייה.

עשויים להופיע לכם כמה תסריטים אפשריים: הראשון, יכלול ביטול המפגש, שליחת הודעה עם תירוץ כלשהו לצד השני. זה עשוי ליצור רגיעה נקודתית אבל להשאיר אתכם עם תחושת החמצה/ חוסר מסוגלות.

השני, לעצור לרגע, להתבונן פנימה על הרגשות והתחושות שהתעוררו ולתת להן מקום תוך כדי שאתם נושמים עמוקות ומביטים במה שקורה לכם בעיניים טובות.

לא תמיד יש לנו את האפשרות לייצר את התנאים לאפשרות השנייה, לפעמים זה ממש נראה בלתי אפשרי אבל כאשר מתרגלים את התנועה הזאת עם הזמן, יש אפשרות להרחיב את היכולת הזאת. אותה יכולת נמנית תחת אותן יכולות שמאפשרת לנו גמישות פסיכולוגית.

איך מתאפשרת גמישות פסיכולוגית? איך מפתחים גמישות פסיכולוגית? ואיזה טיפול עוזר לפתח את אותה גמישות?

מהי גמישות פסיכולוגית?

את המושג גמישות רובנו מכירים מהעולם הפיזי: היכולת שלנו לנוע במלוא טווח התנועה, להזיז את שרירי הגוף ואת המפרקים באופן חופשי וללא כאב. אז מסתבר שגם במישור הנפשי יש גמישות- גמישות פסיכולוגית. התכונה הזו, מאפשרת למחזיקים בה לנוע בין סיטואציות ולהתאים את עצמם לדרישות המצב באופן חופשי ומשוחרר תוך כדי שמירה על הערכים והאמונות שלהם. בכך, ניתן למצוא איזון בין תחומי החיים השונים ובעיקרון- לחיות עם חווית עצמי דינמית ומשתנה, היוצאת לפעולות שונות בהתאם לסיטואציות שונות בהתאם לכאן ועכשיו.

גמישות פסיכולוגית מלווה גם בגמישות פיזית של המוח. באופן כללי, למוח שלנו יש יכולת פלסטית. הכוונה היא, שהמוח יכול להשתנות! העצבים בגוף שלנו מתקשרים זה עם זה ומעבירים מסרים ושדרים על ידי יצירה של רשתות עצביות וקשרים סינפטיים. הרשתות העצביות הללו, מגיבות לתהליכים שאנו עוברים ויכולות להשתנות בהתאם לצורך. לדוגמה, למידה יכולה לגרום לשינויים בקשרים סינפטיים. המוח הוא חלק עיקרי ממערכת העצבים המרכזית ולכן, השינויים הללו מתרחשים גם במוחנו. ניתן לחזק\להחליש\לייצר קשרים סינפטיים בהתאם לצורך ולעשות אדפטציה של אזורים שונים לתפקוד מיטבי יותר.

גמישות פסיכולוגית וגישת ACT

גישת ACT היא גישה טיפולית מעולם הגל השלישי של הטיפולים, שהתפתחה בשנת 1982 על ידי סטיבן סי הייז. עקרונות הגישה נוגעים בשני מרכיבים מרכזיים: קבלה ומחויבות.

קבלה: מרכיב שמטרתו היא לאפשר קבלה אמיתית, עמוקה, של כל נדבכי העצמי שלנו- אלה שאנו אוהבים ואלה שאנו פחות אוהבים. הטיפול מסייע למטופל לפתח גמישות פסיכולוגית, אותה גמישות המאפשרת שהות ארוכה יותר עם הרגשות (מכל קשת הרגשות השונים) מבלי להילחם ברגש ומבלי לרצות להיפטר ממנו באותו רגע שהוא צץ.

מחויבות: המחויבות בטיפול קשורה במחויבות לפעול. שהות עם הרגשות אין משמעותה כניעה לרגש וויתור, אלא, יכולת לפעול מתוך קבלה של הרגשות ונוכחות שקטה לצידם. פעולות ממקום שליו יותר, מאפשרות יצירה של דפוסי התנהגות מותאמים לערכים של המטופל, כאלה הנובעים מתוך שקט אמיתי וכוונה אמיתית, ולא מתוך אינסטינקט להתנער או להילחם בסיטואציה הנוכחית.

גמישות פסיכולוגית היא נדבך משמעותי בגישת ACT, כיוון שהיא זו שמאפשרת את התהליך הטיפולי. הגמישות היא זו שמפתחת את היכולת לנכוח לצד הרגשות, לא להיבהל מהם ולא להדוף אותם, אלא, לקבל אותם. מתוך הקבלה הזו, מפתחים מחויבות לפעולה ושינוי דפוסים התנהגותיים ישנים לחדשים המתאימים יותר לערכי המטופל ואמונותיו.

איך נראית גמישות פסיכולוגית?

עד כה הצגנו את המושג “גמישות פסיכולוגית” באופן תיאורטי ואמורפי, וכעת ננסה לפרק את המושג לכדי פרקטיקה.

איך ניתן למדוד גמישות פסיכולוגית?

סטיב הייז פיתח שאלון בשם AAQ-2 (שאלון קבלה ופעולה) המכיל היגדים שונים וסולם ערכים מ1-7. הנבדק צריך למלא את מידת הסכמתו עם ההיגד מ1 (לעולם לא נכון) עד 7 (תמיד נכון). היגדים אפשריים הם “רגשות גורמים לבעיות בחיי” “דאגות מפריעות לי בדרך להצלחה” וכדומה. השאלון נמצא בשימוש רחב והינו הפופולרי ביותר למדידת גמישות פסיכולוגית. עם זאת, קיימת ביקורת כנגדו שטוענת כי השאלון מודד יותר פריטים הקשורים במצוקה מאשר בגמישות פסיכולוגית.

מהו חוסר גמישות פסיכולוגית?

נקביל רגע לעולם הגמישות הפיזית. אם נבקש מאדם שאינו גמיש פיזית להגיע עם כף הרגל לראש למשל, סביר להניח שהוא יחווה כאב, נוקשות ויתקשה לעמוד במשימה או לצאת ממנה ללא פגע. בדומה לכך, אדם שחווה חוסר גמישות פסיכולוגית. החיים הם דינמיים, ובסיטואציות רבות נתבקש “להגמיש” את הערכים שלנו והאמונות שלנו ולהגיע אל מעבר למוכר. במצבים כאלה, אנשים החווים חוסר גמישות פסיכולוגית, עלולים לחוש חרדה, חוסר שליטה, נוקשות וקושי להתמודד עם הסיטואציה.

איך ניתן לפתח גמישות פסיכולוגית?

כעת כשאנו מכירים בחשיבותה של גמישות פסיכולוגית, נבין כיצד מפתחים את היכולת הזו. על מנת שנפתח את היכולת, עלינו להיות מודעים לעצמנו. להיות קשובים לרגע, ערים לרגשות ולתחושות שמתעוררים בתוכנו ולזהות מהם האירועים או הרגעים שגורמים לנו להפעלה רגשית. שגורמים לרגש שלנו להתעורר. כשאנחנו מודעים לדברים ומכירים בהם, אנו יכולים לשנות אותם ולא לפעול על אוטומט. זה הבסיס הטוב ביותר לפיתוח של גמישות פסיכולוגית. אחרי שאנו מזהים את הטריגרים השונים, אנו יכולים לשנות אותם בהתאם לדרך בה אנו רוצים לפעול באמת ולא לדרך בה התרגלנו לפעול. יש לנו מרחב פעולה רחב יותר ומכיל יותר לקשת רחבה יותר של פעולות אפשריות, כך שכל שנותר הוא לבחור את הפעולה הרצויה ולדייק אותה למידותינו.

גמישות פסיכולוגית בחיינו

מעבר למרחב העצמי, גמישות פסיכולוגית יכולה לסייע לנו במישורים אחרים בחיינו.

מישור זוגי

בזוגיות אנו אמנם נעים כצמד, אך צמד שמורכב משני חלקים שהם שלמים בפני עצמם. המשמעות, היא שאנו צריכים באופן תמידי לנוע בין רצונות האחד לאחר, באופן גמיש ומאפשר, לעתים מתפשר. במקומות הזוגיים, גמישות פסיכולוגית יכולה לסייע בצליחת היום יום וגם רגעי משבר זוגיים, ליצירת זוגיות בריאה ומזינה.

מישור משפחתי

גם התא המשפחתי מצריך תזוזה מתמדת בין רצונות הפרט לקבוצה. במיוחד ביחסים בין הורים לילדים. גמישות פסיכולוגית מאפשרת לנו, כהורים, לנוע בין הצרכים שלנו לצרכי הילדים בצורה גמישה יותר, שמונעת פחות מאגו ונוקשות, ויותר מקבלה ומחויבות.

גמישות פסיכולוגית בחדר הטיפולים

בחדר הטיפול ניתן לפרק את הגמישות הפסיכולוגית לכדי תהליכים שונים: היכולת לשהות עם הרגשות ברגע ולא לברוח מאירועים לא נעימים, להתמקד בכאן ועכשיו ולא לנדוד עם המחשבות לעבר או העתיד, לבסס ולמצק את הערכים והאמונות של המטופל ולייצר חוויית עצמי רחבה יותר, דינמית ולא נוקשה.

לסיכום

גמישות פסיכולוגית היא מתנה נהדרת המאפשרת לנו לנוע בין המצבים השונים בחיינו בבריאות רבה יותר. החדשות הטובות הן שגם מי שלא ניחן במתנה הזו מלידה, יכול לפתח אותה ולסגל לעצמו את היכולת על ידי תרגול אישי, וטיפול רגשי משמעותי.

מי מכם שחש כי הוא נמצא בצומת דרכים מבלבלת, מתמודד עם חרדה, טראומה OCD או דיכאון יוכל להיעזר בטיפול שמסייע בהרחבת הגמישות הפסיכולוגית. בפורטל טיפולים ישנם מטפלים מוסמכים לטיפול בגישות ממוקדות ואינטגרטיביות שישמחו לעזור לכם להגיע לרווחה נפשית גדולה יותר ולחוש נינוחות גדולה יותר בחייכם.

שאלות ותשובות

טיפול פסיכולוגי
שתפו

מקורות

https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3756

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים