דיכאון בהריון

שתפו

“רק היום, שנתיים אחרי הלידה, אני מבינה במבט לאחור, איזה רכבת הרים רגשית עברתי במהלך ההריון. היו לי ימים שלמים של תחושת עצב בלתי נתפס, שמעולם לא הכרתי לפני כן. זה הרגיש כמו לשכב חסרת אונים בתחתית של בור חשוך. ומה שמדהים זה שבחיי היומיום על פני השטח, הכל נראה אותו דבר. אבל בחוויה הפנימית- תחושה של ייאוש מוחלט, בלי שום נקודת אור. וכל זה בזמן שאני יודעת שמתהווים בתוכי חיים חדשים. אז יש גם המון אשמה, כי הרי… אני אמורה להרגיש שמחה, לא?
בהתחלה ניסיתי איכשהו ‘לנפנף’ את זה מתוך מחשבה ש ‘ טוב, נו… הורמונים’, אבל כשהסימפטומים המשיכו ואפילו התגברו, הבנתי שאולי יש פה משהו אחר. זה דרש אומץ להודות שאני חווה דיכאון… אבל מבחינתי זה מזל גדול שיכולתי לזהות את הסימנים ולבקש עזרה, כי רק בזכות זה יכולתי להתחיל לטפס החוצה מהבור, ולהעניק לעצמי ולתינוק שבדרך סביבה בריאה יותר.
חשוב לי להתגבר על הבושה, ולשתף בפתיחות את החוויה שעברתי, כי דיכאון בזמן הריון זה דבר אמיתי, ואף אישה לא צריכה לעבור את זה לבד.” (ק. בת 32).
הריון לעיתים קרובות נחווה כתקופה של שמחה וציפייה, אך לצד זאת ההיריון יכול גם להציף אתגרים רגשיים רבים. אחד האתגרים האפשריים הוא דיכאון. לדיכאון במהלך ההריון יכולות להיות השפעות משמעותיות על האם, כמו גם על העובר. מטרתנו במאמר זה היא לשפוך אור על נושא חשוב זה, לחקור את הסיבות והתסמינים ולתת הכוונה לדרכי התמודדות עם התופעה.
חשוב לדעת שבעזרת טיפול נכון, אפשר להתמודד ולהשיג שיפור משמעותי.

לא רק הורמונים! איך נראה דיכאון בזמן הריון?

דיכאון בזמן הריון יכול להתבטא בצורות שונות, אך התסמינים הנפוצים שלו כוללים תחושה מתמשכת של עצב, חוסר עניין והנאה, שינויים בדפוסי תאבון ושינה, עייפות, קושי להתרכז, רגשות אשם וחוסר ערך ולעיתים אף חשיבה אובדנית. ממחקרים עולה, שיש נטייה לא להבחין שמדובר במצב שדורש טיפול, מפני שסימפטומים של דיכאון יכולים די בקלות להיראות כמו תסמינים של הריון. לכן חשוב להיות מודעים לתופעה, ולא להתעלם ממנה, מתוך מחשבה ש “זה רק הורמונים”, אלא להבין שמדובר בקושי נפשי, שדורש טיפול ראוי. עד כמה התופעה נפוצה? סטטיסטיקה של האגודה האמריקאית לרופאים מיילדים וגניקולוגים מצביעה על נתון שלפיו 14%- 23% מהנשים ההרות מדווחות על תסמינים של דיכאון. שנים האחרונות, עלתה המודעות לגבי דיכאון אחרי לידה, ומתקיים שיח ער ופתוח בנושא זה. דיכאון בזמן הריון, לעומת זאת, עדיין פחות מדובר, וחשוב להעלות את המודעות לגביו.

מהם גורמי הסיכון?

הריון הוא מצב שבו האישה חווה שינויים רבים בפן הגופני והרגשי, המופיעים בפרק זמן קצר יחסית, ויכולים לגרום להצפה של תכנים נפשיים רבים, שעלולה, בנסיבות ובתנאים מסויימים, להתפתח גם לדיכאון. חשוב להכיר את גורמי הסיכון הללו. נמנה פה את העיקריים שבהם.

  • הריון בגיל צעיר במיוחד- נשים צעירות יותר עלולות להיות יותר בסיכון לדיכאון בזמן הריון, בשל סיבות שונות כמו חוסר בשלות רגשית, מתח כלכלי וחוסר במסגרת תומכת.
  • חוסר תמיכה- חוסר בתמיכה מבן זוג, משפחה או חברים עלול ליצור תחושת בדידות ולהעלות את הסיכון לדיכאון במהלך ההריון.
  • חשיפה לאלימות- נשים בהריון שחוו אלימות או התעללות במשפחה עלולות להיות בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון בזמן הריון.
  • גורמים תורשתיים- כאשר יש במשפחתה של האישה היסטוריה של בעיות בתחום בריאות הנפש, עולה הסבירות שלה לפתח דיכאון בזמן הריון.
  • דיכאון בעבר- נשים שחוו דיכאון בעברן, או שהיו להן קשיים אחרים בפן הנפשי נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון במהלך ההריון.

מהם הסיכונים הכרוכים בדיכאון במהלך הריון?

לדיכאון בזמן הריון שאינו מטופל יכולות להיות השפעות שליליות על האם ועל העובר. מצב זה עלול לגרור הזנחה עצמית, חולשה של מנגנוני ההתמודדות, שימוש בחומרים ממכרים, עלייה ברמת המתח וקושי לייצר היקשרות תקינה עם התינוק. בנוסף לכך, דיכאון בזמן הריון מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת, למשקל נמוך של התינוק, לעיכובים התפתחותיים וקשיי התנהגות אצל הילד בהמשך.

דיכאון בתחילת הריון – האם זה עובר לבד?

דיכאון בזמן הריון הוא מצב שמחייב התייחסות, ולא יהיה נכון בשום מקרה להתעלם ממנו. בעוד שחלק מהנשים חוות שינויים זמניים במצבי הרוח בתחילת ההריון, בשל תנודות הורמונליות, הרי שבמצב שבו הסימפטומים ממשיכים להופיע ואף מחריפים, חשוב לפנות לתמיכה מקצועית.

איך מטפלים בדיכאון במהלך הריון?

טיפול בדיכאון בזמן הריון הוא קריטי עבור רווחת האם והתינוק. כמה מהאופציות הטיפוליות הן:

טיפול פסיכולוגי:

טיפול שמבוסס על שיחות יכול לעזור לנשים להתמודד עם תסמיני דיכאון ולפתח את החסינות האישית שלהן במצב זה. בקטגוריה זו נכלל גם טיפול התנהגותי- קוגניטיבי (CBT). טיפול CBT מהגל השלישי יכול לתמוך באישה החווה דיכאון בזמן הריון, מפני שתהליך טיפולי כזה מקנה למטופלת כלים לפתח חמלה עצמית וקבלה של רגשותיה ומחשבותיה, ומתוך כך להפחית את השפעת תבניות החשיבה השליליות, לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות מול האתגרים ולסייע לה ליצור קשר בריא עם התינוק. לכל אישה יש מערך שונה של נסיבות חיים, אתגרים וכוחות, ולכן חשוב להתייעץ עם מטפל מקצועי ומנוסה, שיידע להתאים את התהליך והכלים הנדרשים באופן אישי.

טיפול תרופתי:

במקרים מסויימים, הגורם הטיפולי יבחר לתת מרשם לתכשירים נוגדי דיכאון, לאחר שנשקלים הסיכונים אל מול היתרונות שבצעד כזה. כמובן יש להיעזר במטפל מקצועי, שיכול להמליץ על מינון מתאים, שמוודא את בטיחות העובר המתפתח, לצד ההטבה במצבה הנפשי של האם.

רשת תמיכה:

גורם נוסף שעוזר לטיפול בדיכאון בזמן הריון הוא בניית רשת תמיכה חזקה. רשת כזאת כוללת את האנשים הקרובים לאישה, אנשי מקצוע וקבוצות או פורומים שיכולים לספק תמיכה רגשית ולסייע לה במהלך ההריון.

לסיכום

דיכאון במהלך ההריון הוא קושי אמיתי ומשמעותי, שמחייב התייחסות ראויה ותמיכה הולמת. חשוב להעלות את המודעות לסימנים שמרמזים על מצב כזה, ולסיכונים האפשריים, כדי לעודד נשים לפנות לעזרה במידה שהן זקוקות לה, להוריד את תחושות הבדידות, האשמה והבושה ולאפשר לאם ולעובר תנאים מיטיבים שיאפשרו התפתחות בריאה וצליחת הרגעים הקשים האלה.  חשוב לזכור, שלפנות לקבלת עזרה מקצועית אינו סימן לחולשה, אלא צעד בריא וחשוב, ואף אישה שחווה דיכאון בזמן הריון לא צריכה להתמודד איתו לבד.

שאלות ותשובות

אישה בדיכאון בזמן הריון
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים