התמכרויות

שתפו

כאשר ישנו כאב, ריקנות, בושה או כל התמודדות אחרת קטנה כגדולה, יש אנשים שמוצאים נחמה בהרגל כפייתי כלשהי, שהופך להתמכרות.  איך נדע שאנחנו מכורים? איך אפשר אחרת?

מהי התמכרות?

לפי הסטטיסטיקה 1:10 אנשים יחווה בחייו התמודדות עם התמכרות. ישנן שני סוגי התמכרויות, התנהגותית (הימורים, קניות) או כימית (סיגריות, סמים).

המושג התמכרות מתייחס לתהליך נפשי והתנהגותי בו מתפתחת בהדרגה תלות במשהו חיצוני, חומר או הרגל התנהגותי כפייתי. להתמכרות יש אבחנה רשמית וקריטריונים בספר האבחנות הפסיכיאטרי. התמכרות מאופיינת בחוסר שליטה ודפוסים כפייתיים שעונים על צורך רגשי, התמכרות מערבת גם את הגוף וגם הנפש כאשר נטילת החומר או ההתנהגות מייצרת תגובה כימית במוח שגורמת לאדם לרצות לעשות שוב ושוב את הפעולה.

התמכרות ברוב המקרים מייצרת פגיעה באורח החיים ברמות שונות ולפעמים גם במערכות היחסים. דפוס התמכרותי הולך ומחמיר עם הזמן ללא טיפול כי הגוף מייצר סבילות וזקוק עם הזמן לריגוש או מנה גדולים יותר על מנת להרגיש את תחושת ההתעלות שחש בהתחלה. [1]

השלכות אפשריות להתמכרות עלולות להיות: התרוששות כספית, הזנחה רגשית ופיזית, נזקי בריאות, תלות שיוצרת חוסר אונים וערך עצמי ירוד, מצבי רוח קיצוניים ובמקרים אחרים גם סיכון חיים אובדנות ומוות פתאומי.

גורמים להתמכרות

התמכרות יכולה להתפתח תחת תנאים שונים וישנם מספר גורמי סיכון שגורמים לאדם להיות חשוף יותר לפתח אותן:

פגיעות נפשית או מצבים פסיכיאטריים:

אירועי דחק בעבר שיצרו תגובות טראומתיות, מבנה נפשי מולד נטיות לחרדה או דיכאון ונטיות להרס עצמי ואובדנות או נסיבות חיים מצערות, כל אלה עשויים לגרום לאדם לחפש נחמה והקהיה של הכאב הנפשי על ידי גורם חיצוני. בסופו של דבר  לרוב מושגת התוצאה ההפוכה, ההתמכרות מחמירה את המצב הנפשי הרעוע ואיננה מקלה באמת.

 נטיות אישיותיות:

יש אנשים בעלי נטיות אישיותיות חזקות יותר לפתח אובססיביות או כפייתיות, התנהגויות נחפזות, סקרנות או אימפולסיביות.  במקרים אחרים יש נטייה אישיותית של משיכה לסכנה או אצל מי שמוגדר כבעל ליקוי בוויסות חושי. [2].

השפעה סביבתית– חברתית:

לגורם הסביבתי והחברתי יש הרבה השפעה עלינו וכשזה נוגע להתמכרות ככל שהחומר או ההתנהגות מקובלת במעגל החברים כך זה יגביר את המשיכה והסיכוי להתמכר גם כן.

תורשה:

גורם סיכון נוסף הוא הגנים, בעלי קרובי משפחה שהתמודדו או מתמודדים עם התמכרות יגבירו את הסיכון אצל אותו אדם להתמכר.  [3].

 

האם התמכרתי?

לפעמים לא קל להבחין ולשים לב כשמתרחשת התמכרות, אנחנו תמיד נרצה להאמין שיש לנו שליטה ונוכל להפסיק מתי שנרצה. במציאות הכימית – נפשית והפיזיולוגית הדברים לא תמיד תואמים את הסיפור שלנו. כך נדע שהתמכרנו:

  • כאשר יש פגיעה באורח החיים, התפקוד שונה, השינה האכילה. קשה לקום בבוקר ועוד.
  • וויתור על פעילויות, מפגשים חברתיים או עם הקרובים.
  • יש הקרבה של זמן, ואנרגיה בזבוז כספים לא מותאם למצב חשבון הבנק והכל על מנת לקבל עוד קצת מההתמכרות שעוברת לראש סדר העדיפויות.

 

ישנם 6 קריטריונים אותם מגדיר ארגון הבריאות העולמי לאבחון התמכרויות:

  • תסכול, כעס זעם חרדה או דיכאון כאשר לא עוסקים בפעילות הממכרת או צורכים את החומר.
  • התעלמות והכחשת בעיית ההתמכרות והמשך עיסוק בפעילות הממכרת או צריכת החומר על אף הפגיעה העצמית.
  • איבוד שליטה על ההחלטה להשתמש/להתנהג ועל המינון. אדם מכור לפעמים יודה ויהיה מודע להתמכרות שלו ולפעמים תהיה הכחשה ואשליה שזה בידיים שלו.
  • דחף כפייתי לעסוק בפעילות הממכרת או לצרוך את החומר.
  • התפתחות של “סבילות” – עם הזמן הסף של הזמן העצימות או הכמות עולים על מנת שיספקו את אותה תוצאה.
  • הקרבה של תחומי חיים אחרים למען ההתמכרות.

כאשר 3 או יותר מופיעים, מדובר בהתמכרות.

 

בין התמכרויות התנהגותיות ולכימיות

מחקרים מצביעים על בסיס פיזיולוגי דומה לשני סוגי ההתמכרויות. מדובר באותם אזורים במוח ואותם חומרים שמופעלים בעת הצריכה או הפעילות. התמכרות הופכת להתמכרות כאשר האדם חוזר על הפעולה שוב ושוב ואז מופעל מה שמכונה מנגנון חיזוק מוחי וכך גם פוחתת היכולת להתנגד ולשלוט בהתנהגות.  [4].

אז מה בכל זאת מבדיל בין השניים?

התמכרות כימית:

עצם הכנסת חומרים חזקים מבחוץ לגוף גורמת לסוג הזה להיות מורכב יותר לטיפול וגמילה. ההתמכרות קורית בזמן קצר יותר גורמת לשינוי בפעילות של מערכת העצבים המרכזית והתפקוד המוחי.

זמני הגמילה מחומרים כימיים עשויים להתארך זמן רב יותר כשלהם יש שלב ראשוני של התנקות של החומר מהגוף כך שקיים שלב גופני ואז גמילה התנהגותית ונפשית. בהרבה מקרים של תהליכי גמילה נוטים להשתמש בתחליפים על מנת לסייע לאדם לצלוח את הגמילה הפיזית.

השיעור של התמכרות לחומרים הוא גבוהה יותר מהתמכרות התנהגותית ועומד על כ-40% מהאוכלוסייה.

התמכרות התנהגותית:

אמנם התגובות הכימיות דומות אבל כאן מה שמפעיל אותן הוא התנהגות או הרגל ולא חומר חיצוני. הגמילה מהתמכרות התנהגותית מתבססת על טיפול שיחתי עירוב של המשפחה ובני הזוג ותמיכה של טיפול תרופתי.

שיעור ההתמכרות ההתנהגותית נמוך יותר מהתמכרות לחומרים, כאשר למשל מהמרים מכורים מונים כ- 4.5% מכלל האוכלוסייה.

 

סוגי ההתמכרויות הנפוצות

אלו כמה דוגמאות של התמכרויות שכיחות:

התמכרות להימורים:

כאן הכוונה להתמכרות לסיכוי לזכות בכסף. משחקים שונים והימורים נכללים תחת הקטגוריה הזאת. דוגמאות הן קזינו או הימורי ספורט, כרטיסי גירוד ועוד.

הסכנה של התמכרות להימורים היא התרוששות ובשל כך פגיעה באורח החיים האישי והמשפחתי. ישנם רגשי אשמה עקביים המלווים להתמכרות וחרדה לעתיד.

התמכרות לחומרים:

הכוונה בחומרים יכולה להיות לסיגריות, סמים או אלכוהול ותרופות מרשם. ההיקף המשוער של התמודדות עם התמכרות זאת עומד על 5%. ההתמכרות עלולה להיות תוצאה של דחק נפשי, שחיקה, דיכאון או משברים נפשיים אחרים. לחלופין ההתמכרות יכולה לספק נחמה ומשמעות והקהיית הכאב.

התמכרויות התנהגותיות וכימיות נבדלות אחת מהשנייה בפרקי הזמן, העוצמה וההשפעות שלהן אך מה שמשותף לכולן הוא פיתוח הסבילות.

התמכרות למסכים:

תופעה מאד נפוצה שמדאיגה רבים. קשה להעריך את ממדיה כי ייתכן ולכולנו יש מידה ממנה (אם לא יותר). הסימנים להתמכרות יופיעו כאשר נאלצים להיפרד מהמסך בגלל סיבות כאלה ואחרות ואז מתעורר הדחף לשוב ולהתייחד עם המכשיר. במחקר שעשו זיהו מצוקה אמיתית שנוצרת במח בזמן הפרידה מהמסך. ביטוי קיצוני של ההתמכרות יכול להוביל לבידוד חברתי, הזנחה, דכדוך ודיכאון ועוד. [5]

 

תהליך הגמילה

תהליך הגמילה עשוי להיות מטלטל ומורכב אבל כשיש בשלות אליו מוכנות ומוטיבציה הוא יכול לקרות יותר בקלות. כל התמכרות דורשת תכנית גמילה אחרת ודרכים אחרות.  .

בהרבה מקרים, אנשים מתקשים להגיע למצב גמילה או לצלוח אותה לבד ויש צורך בליווי, טיפול ובחלק מהמקרים מעקב רופא.

ישנם מרכזים לגמילה לסוגים שונים של התמכרויות כמו מסמים או הימורים חלקם פרטיים וחלקם מנוהלים על ידי הרווחה.

התערבות של ליווי עקבי של איש מקצוע מתחום בריאות הנפש כמו טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי הוא קריטי להצלחת תהליך הגמילה. המבחן האמיתי של גמילה מתרחש עם הזמן והמדרון הוא חלקלק. לא קל לעמוד בפיתוי וכאשר האדם מתפתה פעם אחת נפתח הצוהר מחדש וההתמכרות חוזרת בגדול. טיפול פסיכולוגי מסייע לאדם לחזור לכוחותיו, לאני שהוא הכיר לפני ההתמכרות, לסגל הרגלים חדשים ובריאים שייתנו לו “מחסה” מפניי הדחף לחזור להרגל ההרסני. בנוסף, בטיפול אפשר להגיע למקור הנפשי שגרם מלכתחילה להתמכרות ולטפל בו מהשורש כך שהסיכוי לחזור להרגלים התמכרותיים יפחתו.

טיפולים להתמכרות יכולים לכלול טיפול פרטני קבוצתי משפחתי זוגי או שילוב של כמה מהם.

 טיפולי CBT , טיפול קוגניטיבי התנהגותי, יעילים לטיפול בחרדה דיכאון ופסט טראומה ואלו מהוות את התשתית למספר רב של התמכרויות. כמו כן מחקרים מצאו שCBT הוא יעיל לעבודה עם התמכרויות וגמילה מהן ובייחוד התמכרויות התנהגותיות.

לסיכום

כוחו של טיפול בנושא של התמכרויות הוא רב כאשר היכולת לבדוק מהאין נובעת ההתמכרות למה היא קורית לנו ועל איזה צרכים היא עונה יכולים לשרת מאד את התהליך.

כולנו חווים קושי מצוקה, סטרס ורגשות שליליים אחרים לאורך החיים השאלה הגדולה היא איך נתמודד עם הנסיבות האלה והאם נצליח לתת לכאב מקום מבלי שהוא יגרום לנו לפנות להרס עצמי. אפשר אחרת, אפשר להחלים הטיפול והמענה המקצועי נמצא במרחק טלפון.

שאלות ותשובות

התמכרויות
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים