פאסיב אגרסיב

שתפו

“בעלי ואני מכירים כבר 6 שנים ונשואים 3 שנים. אני בחורה צעירה, והוא החבר הראשון והיחיד שאי פעם היה לי. לכן, לקח לי כל כך הרבה זמן להבין שהתקשורת שלנו לא בריאה ולפעמים אפילו רעילה. כשפניתי לטיפול (בעידוד נמרץ של חברה) הבנתי שבעלי מתנהג בצורה פאסיבית אגרסיבית. כל פעם שהוא כועס הוא מתעלם ממני כמה שעות ופעם אחת זה הגיע ליומיים! הוא “שוכח” לעשות כלים או להכניס את הכביסה למייבש וזה תמיד נופל עליי. הופתעתי לגלות שיש שם להתנהגות הזאת. ולא רק שיש שם, יש גם טיפול!”

פאסיב אגרסיב. כולנו שמענו את הביטוי, אך האם כולנו מזהים את המאפיינים של התנהגות פאסיבית אגרסיבית? האם יש גורמים להתנהגות זו? ואיך מטפלים בהתנהגות פאסיבית אגרסיבית? כל התשובות במאמר>>>

מה זה פאסיב אגרסיב?

פאסיב אגרסיב היא הבעת רגשות שליליים בצורה עקיפה. אצל כל אדם, דרך הביטוי עשויה להשתנות אך לרוב התנהגות פאסיבית אגרסיבית מאופיינת כהתחמקות, ציניות, דחיינות או דרך “שקטה” אחרת להביע רגשות שליליים. במקרים מסוימים, התנהגות פאסיבית אגרסיבית עלולה לנבוע מהתמודדות עם בעיות רגשיות אחרות. ובמקרים אחרים, מתוך חוסר רצון או חוסר יכולת להתמודד עם תחושות שליליות בצורה ישירה יותר כמו עימות או שיח. עם זאת, ההשלכות של פאסיב אגרסיב אינן נעימות יותר מהבעה ישירה של רגשות שליליים, ולעיתים אף חמורות ופוגעות יותר.

איך מתבטאת התנהגות פאסיבית אגרסיבית?

להתנהגות פאסיבית אגרסיבית צורות ביטוי רבות שמשתנות בין אדם לאדם, עם זאת, ישנם כמה מאפיינים חוזרים שניתן להבחין בהם:

טיפול בשתיקה: התעלמות מאדם שהינו מושא הכעס.

מניעה: הימנעות  משיתוף מידע חיוני או שיתוף המידע באופן חלקי, מניעה מהבעת חיבה כצורת הענשה, או מיצירת קשר.

התבטאויות מילוליות ופיזיות: מחוות שמטרתן להעליב או טומנות מסר פוגעני ועוקצני. , שימוש רב בציניות, שקרים, טריקת דלתות וכדומה.

דחיינות: דחיית משימות, התעלמות ממטלות באמתלה של שכחה. נדגיש כי לא מדובר בדחיינות שנובעת מחוסר מחויבות (דוגמה- אדם שחי לבד ודחה את הקניות לבית כי אף אחד אחר לא תלוי בהן) אלא, בדחייה או התעלמות ממשימות תוך כדי ידיעה שהפעולה הזו תשפיע על אדם אחר לרעה (בן זוג שלא הלך לקנות בסופר כדי להעניש את זוגתו).

הגורמים להתנהגות פאסיבית אגרסיבית

תכונות אופי

תכונות שיכולות להוביל לקושי בעימות או בהבעה ישירה של רגשות, כמו חוסר ביטחון עצמי, קושי מול סמכות, תלותיות, ביקורתיות ונטייה לציניות.

חינוך וחוויות ילדות

אירועי הילדות והדרך בה חונכנו משפיעים רבות על עיצוב האופי וההתנהגות שלנו. דוגמה, ילדים שגדלו בחינוך נוקשה  מאד עלולים להתמודד עם קושי בהבעת רגשות שליליים באופן ישיר ועל כן נטייה לפאסיב .

ההשלכות של התנהגות פאסיבית אגרסיבית

באילו מקרים התנהגות פאסיבית אגרסיבית יכולה לעורר קשיים?

זוגיות

לא בכדי אנו שומעים שהמפתח החשוב ביותר בקשר זוגי (ובמערכות יחסים ככלל) הוא תקשורת בריאה. התנהגות פאסיבית אגרסיבית היא צורה לא בריאה של תקשורת ועלולה להניב מורכבות רגשית רבה בזוגיות. החל משכחה ודחיינות של משימות הבית תוך כדי הטלת המעמסה על הפרטנר, תחושה שצריך לנקוט בזהירות רבה כי אין לדעת כיצד בן הזוג יגיב, חוסר יכולת לנהל שיח על הרגשות או תסכול וחוסר יכולת להבין כיצד הפרטנר הזוגי מרגיש (לדוגמה, במקום לכעוס הוא יתעלם או יחייך) ועד לכדי התעללות רגשית של ממש.

עבודה

גם במקום העבודה תקשורת בריאה היא חשובה ולכן סרקזם קיצוני, טיפול בשתיקה וחוסר שיתוף של מידע (התנהגויות פאסיביות אגרסיביות קלאסיות) עלולות להערים קשיים במקום העבודה. מעבר לכך, התנהגות פאסיבית אגרסיבית מאופיינת גם בדחיינות של משימות, ביצוע איטי או חלקי של מטלות, איחורים כרוניים ושכחה של משימות בעלות ערך- התנהגויות שבמקום העבודה עלולות להוביל לקושי רב, עימותים ואף פיטורים.

איזה טיפול יכול לעזור בהתמודדות?

אז איך אפשר לטפל בפאסיב אגרסיב? יש מגוון אפשרויות, אך לפני הכל חשוב להבין מה המקור הרגשי של ההתנהגות הזו, האם זו נטייה אישיותית למופנמות? האם מדובר בתסכול וזעם מצטבר בשילוב של חוסר לגיטימציה או יכולת לפגוש ולהביע רגש?

טיפול ממוקד רגש

טיפול EFT, או טיפול ממוקד רגש בעברית, הוא טיפול שכשמו כן הוא, שם את הרגש במרכז. הטיפול דוגל בגישה הטוענת כי תפיסת העולם שלנו מושפעת מהרגשות שלנו, והתחושות הפנימיות שלנו יכולות להשפיע רבות על הדרך בה אנו רואים ומפרשים סיטואציה מסוימת. הטיפול מאפשר אבחנה בין סוגי רגשות שונים, לעצור את דפוס ההתנהגות הפוגעני ולאפשר למטופל לבחון את רגשותיו והתנהגותו מחדש בסביבה מכילה ולא שיפוטית.

טיפול CBT

טיפול CBT, הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד. הטיפול שם דגש על זיהוי דפוסים רגשיים והבחנה בדפוסים התנהגותיים, אבחון של הרגש שמוביל לפעולה ויצירת דפוסי התנהגות חדשים שיעילים יותר למטופל ומיטיבים את דרך הביטוי וההתמודדות שלו. בגל השלישי של עולם הטיפולים, נוסף עקרון חשוב לטיפול הקלאסי והוא גמישות פסיכולוגית. הטיפול מאפשר לשהות עם הרגשות השונים שאנו חווים, ללא שיפוט וללא ביקורתיות, להביט על עצמנו ואל עצמנו עם המון חמלה ורגישות, ולאפשר שינוי רגשי והתנהגותי מתוך מקום של קבלה ואהבה.

אפשר לגשת לטיפול זוגי המשלב כלים מעולמות טיפול שונים, שמסייע להיות ערים לתקשורת להבין מה המניעים, הכאב והקושי. אילו “כפתורים” נלחצים אצל כל אחת מבני הזוג שמובילים לסגנון התקשורת הזה.

לסיכום

התנהגות פאסיבית אגרסיבית עלולה לנבוע מתוך קושי בהבעת רגשות, חוסר ביטחון עצמי, חוויית ילדות שלא אפשרה מקום להבעת רגש ועוד גורמים רבים. על אף שקל להבין כיצד הגורמים הללו מובילים להתנהגות כזו, לא תמיד קל להתמודד עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית, במיוחד במקום העבודה או בקשר זוגי. במידה ואתם חשים שבן זוגכם, עמיתכם או אתם עצמכם פועלים בצורה פאסיבית אגרסיבית, דעו כי ניתן לשפר את דפוס ההתנהגות באמצעות טיפול מתאים. אנו מזמינים אתכם לפנות למטפלים המנוסים והמוכשרים שלנו, כאן בפורטל טיפולים, ולהתחיל דרך חדשה עם תקשורת בריאה ומצמיחה.

שאלות ותשובות

טיפול CBT לפאסיב אגרסיב
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים