רגשות

שתפו

“הוא מתפרץ בלי סיבה, לפעמים פשוט כי נגמר לו החטיף” “אני לא מצליחה לשלוט בעצמי בכביש צורחת ומקללת ואחר כך מרגישה עם עצמי נורא”  רגשות הם עולם שלם שהוא חלק בלתי נפרד מאיתנו, הם מניעים אותנו להחליט החלטות, משפיעים על הגוף ועל הבריאות, הזיכרון, על ההרגלים שלנו ועל מה שאנחנו חושבים ואומרים. לפעמים קשה לנו להבין מה קורה לנו ברגש, ונראה לנו שהרגשות הם דבר חמקמק, אז איך מזהים את אותם ואת של האחרים? מה יעזור לילדים שלנו לווסת ולבטא רגש? מה לעשות כשיש משבר רגשי?

מה זה רגש ?

רגשות הם תגובה שבני אדם חווים בעקבות מצבים או אירועים. האגודה הפסיכולוגית האמריקאית (APA) קובעת שסוגי הרגש שאדם יחווה נקבעים כתוצאה מגורמים המעוררים את הרגש, למשל אדם חווה שמחה כאשר הוא מקבל חדשות טובות או אדם שחווה פחד כאשר הוא מאוים על ידי גירוי כלשהו (פנימי או חיצוני לו). דון הוכינברי וסנדרה א. הוקובארי מסבירים בספר שכתבו- “לגלות את הפסיכולוגיה” שרגש הוא מצב פסיכולוגי מורכב הכולל שלושה מרכיבים ברורים:, תגובה גופנית, תגובה התנהגותית וחוויה אישית סובייקטיבית. [1]

רגשות חיוביים, שליליים ומה שביניהם

רגש חיובי שעולה מספק לנו תחושה נעימה בה אנחנו רוצים לאחוז כדי שלא תגמר ורגשות שליליים יוצרים אצלנו תגובה שלילית- הנטייה היא לרצות להדוף ולהימנע מהם, זהו הטבע שלנו. תרבות המערב מתייחסת לרגשות שלילים ברובם כדבר שיש “לסלק” או “להפטר” ממנו ומאדירה את הרגשות החיוביים שיוצרים עונג.

קיימת חלוקה בין רגשות חיוביים לשליליים:

  • רגשות חיוביים מתחלקים ל-,2 רגשות עם אופי עליז יותר כמו התלהבות, התרגשות, תשוקה, שמחה התאהבות. ורגשות חיוביים בעלי אופי יותר רגוע כמו שלווה, אהבה, הערכה, נינוחות, השראה וכדומה.
  • רגשות שליליים כוללים כעס, זעם, תסכול, ייאוש, עצבות, פחד, חרדה, רגשי דיכאון (שהוא יותר מצב שמורכב מרגשות אחרים למעשה), דאגה, לחץ ועוד.

חשיבותם של הרגשות בחיינו

בין הרווחה האישית שלנו למערכת הרגש יש יחסי גומלין האחד משפיע על השני כאשר הרווחה האישית כוללת את הבריאות הגוף והנפש שלנו.  רגשות גם מעצבים את ההתנהגות שלנו, יוצרים אצלנו חסמים וגורמים לנו להמשך לדברים מסוימים ולדחות אחרים. צ’ארלס דרווין, חקר את נושא הרגש והציע את התיאוריה האבולוציונית של שלו, הוא טען שיש רגשות שאחראים על ההסתגלות שלנו לסביבה ומשפרים את הסיכוי שלנו לשרוד למשל אהבה, תשוקה שמקדמים התרבות.  מנגד הוא טען שרגשות כמו פחד או הרתעות שומרים עלינו מפני סכנות. חשיבות של רגש, מעבר להיותם בעלי משמעות הישרדותית, הם מצפן שיכול לתת לנו הבנה טובה יותר מה אנחנו צריכים ורוצים אם נדע לזהות אותם ואת הקשר שלהם למצבים ואירועים בחיינו. רגשות מוסיפים לחיינו “צבע” וחיות כדי שלא יהיה לנו משעמם..

זיהוי רגשות

לשלל מנעד הרגשות קיים ערך עבורנו, גם אם אנחנו לא מכירים בזה באותו רגע. זיהוי מוצלח של רגשות הוא בעל חשיבות גבוהה, כמו גם הבנה של הגורמים לרגש, וחיבור למסר שהם רוצים להעביר לנו. ככל שנפענח טוב יותר את הרגשות שלנו ואת ההקשר שלהם ככה התגובות שלנו יהיו מותאמות יותר. לא ניתן להפריד בין רגש לבין שכל הם עובדים יחד, אבל אם השכל יצליח להתבונן על רגש בתור רגש ולתת לו את המקום הראוי ולא יבחר להגיב אוטומטית מתוכו, זה יקל עלינו ועשוי לשפר לנו את הרווחה הנפשית.

אם שמעתם פעם את המונח ויסות רגשי, או קשיים בוויסות הרגשי, חשוב לדעת שיש קשור הדוק בינו לבין יכולת זיהוי הרגש. למשל במקרים בהם לילד ישנם התפרצויות רגשיות חריפות כמו זעם או תסכול, שיום (מתן שם) לרגשות שלו יוכל לעזור לו להרגיש יותר לשיטה בהם. לא רק אצל ילדים לפעמים יש קשיים ויסות רגשי או קושי לזהות רגש וניתן לעבוד על זה בכל גיל – גם מבוגר.

פיתוח של מיומנויות זיהוי רגש אפשר לעשות על ידי למידה בעזרת גורם מקצועי או אפילו קרוב משפחה, זיהוי רגש ניתן ללמידה על ידי קריאת הבעות הפנים והבנת שפת גוף של האחר כמו גם זיהוי תחושות ושיוך שלהם לרגשות מחשבות והתנהגויות. מי שמתמודד עם מצב של אוטיזם לרוב ייתקל בקשיים בעולם הרגש, קריאה, זיהוי ביטוי וויסות רגשי ותחושתי.

ביטוי רגשות

ביטויים של רגש יכולים להיות בלתי נשלטים ומודעים ויכולים להיעשות בצורה מווסתת ו”בוגרת”. ביטוי רגש גולמי יותר מיוחס בעיקר לילדים או למצבים בהם גם אנחנו קצת חוזרים להיות “ילדים” בייחוד כאשר אנו כואבים או מישהו פוגע בנו.

כאשר ביטוי רגש נעשה בצורה מודעת הוא יכול לתרום מאד למערכות היחסים ולהתפתחות האישית שלנו, תלוי בהקשר בו הרגש מתעורר. ביטוי רגשות משתלח או מתפרץ יכול גם להיות הרסני ופוגעני ולעיתים לגרור חרטה עמוקה, עלבון מהצד השני ומפחי נפש. אם מדובר בילדים שחווים התפרצויות רגש בלתי מווסתות תכופות, יכול להעיד על מצוקה שהם לא מסוגלים לבטא במילים, ככל שתגישו להם עזרה מוקדם יותר ויטופל מקור הקושי ככה ייטב יותר.

לרגשות יש נטייה להתלקח ולתפוס ממדים גדולים יותר כאשר הם מבוטאים בצורה משתלחת, הם גוררים תגובת נגד שלילית ועלולים לגרום לריבים ואף אלימות. מצד שני, בביטוי של רגש חיובי יש כמובן פחות מורכבות, ישנם אנשים שהם עצורים יותר ומתקשים לבטא רגשות חיוביים על ידי תגובות מוחצנות כמו צחוק או התלהבות. חשוב מאד להיות סבלניים ולמודעים לכך שלא כולם מגיבים כמונו למצבים גם אם אנו מצפים מהם לכך.

לסיכום

עולם הרגש מורכב מחוויות אינדיבידואליות שבני אדם חווים כתוצאה מיחסי הגומלין שלהם עם הסביבה ותפקידם במערכת הגוף נפש שלנו הוא משמעותי בהחלט.

אם אתם נתקלים בקשיים הקשורים לוויסות רגשי, זיהוי רגשות, או קשיים בביטוי של הרגש אצל ילדיכם ניתן להיעזר בהדרכת הורים שתוכל לסייע לכם לעזור לילד לנהל את הרגשות שלו ותת לו מענה תבוני ומעמיק למצוקות שלו.

לחלופין אם אתם בעצמכם נתקלים בתקופות סוערות רגשית, או מצבים רגשיים של מצוקה כמו חרדה או דיכאון, אנחנו מזמינים אתכם להשאיר פרטים על מנת שאחד מאנשי הטיפול המומחים יוכל להתאים לכם תכנית טיפול שתסייע לכם לצלוח את התקופה המאתגרת.

מסר שחשוב לנו לציין הוא שככל שננסה להימנע מרגשות שליליים, נהדוף או נתעלם, כך הם יקבלו יותר משקל וינהלו אותנו ללא מודעתנו. לפעמים רגשות שמתעלמים מהם הופכים לרגש אחר כמו תסכול שהופך לזעם. חשוב לתת ביטוי ומקום לרגשות שלנו ואם צריך להיעזר באנשי מקצוע לשם כך.

שאלות ותשובות

אישה עצובה
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים