התמכרות לספורט

שתפו

עדי הייתה ילדה שמנמנות, ובגיל ההתבגרות היא התחילה להרגיש שהיא לא אוהבת את עצמה ואת הגוף שלה, היא לא אהבה את הצורה והגודל שהירכיים שלה קיבלו, הרגליים שלה היו נראות לה עבות מדי וגם הישבן. עדי גילתה את חדר הכושר בעקבות חברה שלה בה היא תמיד קינאה, החברה הייתה עבורה מראה לכל מה שהיא לא. לצד היותה מצחיקה וחברותית עדי גם הייתה מאד נחושה ועקשנית, יש לומר אפילו מדי, כאשר הייתה מחליטה משהו אי אפשר היה להזיז אותה מזה.

כאשר נכנסה למשטר אימונים סיזיפי מה שהניע אותה היה השאיפה לעיצוב הגוף שרצתה, אבל עם הזמן היא פיתחה געגוע תמידי לתחושה הממכרת שנלווית לאימונים שפשוט כבר לא יכלה להפסיק. כאשר הייתה חולה הייתה מגיעה למכון, כשנסעה לחופשה מיד חיפשה את מכון הכושר הקרוב, ובתקופת הקורונה כשלא הייתה אפשרות להתאמן בחדרי הכושר היא החלה פיתחה תכנית אימונים אפילו עוד יותר מוקפדת ועצימה העיקר להרגיש את ההתעלות הזאת שיש לה אחרי אימון קשוח במיוחד. הכל היה כביכול בסדר עד הפציעה שלה, הגוף לא עמד בעומס המשקולות שדחקה ונקרע לה גיד ביד. הסבל היה גדול, המנטלי מעל הכל כי כעת הייתה מוכרחה לעצור את האימונים, היא חוותה ממש תסמיני גמילה, היא הייתה מדוכאת עייפה וחסרת תאבון. עדי הבינה שיש כאן תלות מוגזמת ופנתה לקבל טיפול. בטיפול עדי פגשה את דימוי הגוף המכאיב, את החרדה משומן ואת דפוסי החשיבה הנוקשים. עם הזמן, התאפשרה לעדי יותר ויותר גמישות וקבלה עצמית והיא הפכה בטוחה יותר בערך העצמי שלה. הדרך עוד ארוכה עבורה אבל כעת היא השיגה יותר איזון בחייה והתעוררה למציאות שהייתה בה.

איך מאבחנים התמכרות לספורט וממה היא נובעת?  איך אפשר להתמודד עם סוג כזה של התמכרות ומה יכול עזור?

מהי התמכרות לספורט?

לרוב, המונח התמכרויות מקושר אצלנו אוטומטית לשימוש בחומרים כמו סמים או דפוסי התנהגות כמו הימורים. כיום הרפואה מבינה שאפשר בהחלט להתמכר לספורט אנשי רפואה רבים נוהגים להשתמש בצירוף המילים “התמכרות לספורט” כאשר הם מזהים מקרה כזה. ישנם ספורטאים רבים שעבורם הפעילות הגופנית היא התמכרות של ממש וכמעט בלתי אפשרי להם לדמיין עצמם בלי העיסוק הזה. ישנן גורמי סיכון שונים להתמכרות ואת הבולטים בהם נפרט בהמשך.

הצד הממכר של פעילות גופנית

לא מעט ספורטאים מפורסמים דיווחו על הרצון לחוות שוב ושוב את גל האדרנלין ששוטף את מוחם כשהם עושים ספורט ועל אותה הנאה עילאית. חומרים נוספים המכונים גם בשפה עממית “הורמוני אושר” הם אנדורפינים ודופמינים מעורבים גם הם בעת האימון.  נמצא כי אותה רמת “היי” משתווה בעוצמתה לזו שחוויית בעת שימוש בסמים ואלכוהול.

כאשר הספורטאי המכור לאימונים מפסיק להתאמן לאט לאט ההשפעה של הנוירוטרנסמיטרים נעלמת, על מנת להשיב אותה מכור צריך להתאמן יותר ויותר עם הזמן כדי לגרום לאותה הרגשה להגיע וכך נוצרת ההתמכרות.

מי בסיכון להתמכרות לספורט?

לא כל מי שמתמיד בפעילות גופנית הוא מכור לספורט.

אנשים שחשים מתח או לחץ להתאמן ולהישאר בכושר מסיבות שונות יהיו בסיכון להתמכרות לספורט.  כמו כן, מי שמתמודד עם עודף משקל או מאמץ משטרי הרזייה גם הוא מועד להתמכרות לספורט. למעשה כאשר הספורט הופך לאובססיבי, התופעה הופכת לחריגה, יש מקרים בהם ההתמכרות לספורט היא חלק מהפרעת אכילה.

לפי מחקר מארה”ב 15% מתוך מכורי הספורט מכורים גם לסיגריות סמים או אלכוהול,  מה שאומר שמדובר באישיות מסוימת עם נטייה להתמכרות. נרשמו מקרים בהם מכורים לשעבר החליפו את ההתנהגות הזאת כפיצוי על הסם.[1]

השפעתה של התמכרות לספורט על הגוף

אלו הן חלק מתופעות הלוואי הידועות של התמכרות לספורט על הגוף:

  • קריעת שרירים וגידים מתוחים מדי
  • אובדן של מאסת שרירים
  • נזקי מפרקים
  • נשים עלולות לסבול מהפרעות במחזור החודשי
  • יש חשיפות גבוה יותר וסיכון רב לפציעות ופגיעות גוף (גוף תשוש= חלש יותר)
  • חוויות שמדמות תסמיני גמילה כמו חוסר שקט, חרדה  או מתח שמופיעים במזנים שונים ביום

אם אני מכור/ה לספורט?

התמכרות לספורט עשויה לפגוע באורח החיים ממש ככל התמכרות אחרת, הגוף זקוק לזמן התאוששות לאחר פעילות ספורטיבית וזו לא ניתנת לו באופן מספק כי מיד המכור זקוק להתאמן שוב לאחר זמן קצר. ישנן בעיות בריאות רבות למכורים לספורט כמו בעיות לב ושלד, פציעות וכאבים. מעבר לבעיות הפיזיות ההתמכרות מביאה איתה קשיים פסיכולוגיים ממש כמו בהתמכרויות אחרות הכוללות תלות וחרדה כשהצורך לא מסופק.

אלו המאפיינים שיוכלו להעיד על כך שהתחביב התמים הפך להתמכרות:

  • אין דבר כזה יום ללא אימון. כשלא ניתן להתאמן זה יום שחור ובלתי אפשרי.
  • כאבי שרירים תמידיים ופגיעה באורח החיים.
  • בזמן שאוכלים כבר חושבים על האימון הבא שישרוף את הקלוריות.
  • מתעוררת חרדה מתוך המחשבה על זמנים בהם לא ניתן יהיה להתאמן בגלל פציעה או גורם אחר.
  • סדר היום נבנה לפי האימונים.
  • מעגלי חברים מלאים במכורים לספורט.
  • קשה לדמיין את החיים ללא אימון גופני.
  • מעדיפים להתאמן על פני טיפוח קשרים ומערכות היחסים כבר לא מה שהיו.
  • כל הזמן נפצעים והגוף מותש.
  • שיפוט עצמני מוגזם ביקורת כלפי הגוך וההישגים בספורט.
  • כשמדלגים על אימון יש אשמה וחרדה.
  • ספורט הוא הדרך התמודדות העיקרית עם כאב נפשי או התמודדויות החיים השונות.
  • נטייה לאובססיביות סביב משקל ונתונים אחרים של הגוף.

תהליך הגמילה

ישנן דרכי התמודדות וטיפול ייעודיות ויעילות לטיפול בהתמכרויות התנהגותיות וחשוב לדעת שאתם לא היחידים להם זה קורה.

חשוב לדעת שעל מנת להתמודד עם ההתמכרות יש להסכים ולהודות שהיא קורית. במקרים של אדם קרוב שיש חשד כי הוא מכור לספורט, המודעות והמוטיבציה חייבת לבוא ממנו ליצור שינוי ולהכניס איזון לחייו.  במידה ואדם מכיר בהתמכרות שלו, הוא מאס בלסבול ולכאוב אבל לא יודע איך לעצור, אז אפשר להתחיל תהליך של טיפול וגמילה.

דבר נוסף שחשוב בהתמכרויות לצד הגמילה ההתנהגותית ושינוי הדפוסים הוא גם התייחסות לשורש ההתמכרות – מה שהוביל אליה, בין אם זה דימוי עצמי נמוך או תחושת ריקנות ודיכאון. אחרי זיהוי של מקור ההתמכרות הנפשי, ניתן יהיה להתחיל סדרת מפגשי טיפול. ישנם מרכזים שונים בסבסוד המדינה או פרטיים שמסוגלים לתת את המענה באמצעות קבוצות שונות ייעודיות כמו גישת 12 הצעדים למשל, הכל תלוי בצורך ובמקור ההתמכרות. חשוב לפנות לגורם טיפולי מוסמך להתייעצות וקבלת המלצה על גישה טיפולית והתאמת תכנית גמילה שתהיה נכונה לכם/ ליקירכם.

דרכי הטיפול בהתמכרות

CBT:

זוהי גישת טיפול שהוכיחה את עצמה כיעילה כשזה נוגע להתמכרויות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול שדורש אקטיביות מצד מהטופל, לא עוד שיחות “מרחוק” על הדברים וניתוחים פסיכולוגיים על הספה בלבד. יכול להיות שלאנשים מסוימים יעזרו גם הניתוחים והשיחות כמובן, אבל בטיפול בהתמכרות נדרש שינוי התנהגותי וחשיבתי. המטופל מזהה את הדפוסים המחשבתיים ומתבונן בהם במבט חדש, הוא לומד כלים להרגעת ה”קריזים” של הגמילה כמו הרפיה ונשימות, ומאמץ דפוסי חשיבה מועילים יותר.

 ACT ומיינדפולנס:

בנוסף, ישנם זרמים חדשניים בעולם טיפולי הCBT שתומכים בקבלה עצמית, מיינדפולנס ויצירת שינוי דרך היפתחות מחודשת לחיים, ושאלת שאלות על מה חשוב לי וערכי. על ידי אותם מרכיבים הכלי טיפוליים עוזרים לאדם לאהוב מחדש את חייו, למלא אותם בטוב ולהצליח להשהות את הצורך העז לספק את ההתמכרות, כך מייצרים שינוי.

לסיכום

התמכרות לספורט מערבת הן את הגוף והם הנפש, היא תופעה מוכרת שיכולה לקרות לאנשים שונים, החדשות הטובות הן שאפשרי לטפל ולצאת מהמצב הזה. יש לפעול בחכמה על מנת להיגמל מההתמכרות הזאת דווקא בגלל שהיא לא חומר חיצוני או התנהגותית אלא כביכול עיסוק חיובי ומקובל.

בפורטל טיפולים מטפלים מובחרים שיוכלו ברגישות רבה לסייע לכם להבין מה עומד מאחורי ההתמכרות ובצעדים מדודים ומחושבים לפעול על מנת להביא יותר רווחה ואיזון לחייכם.

שאלות ותשובות

נעלי ספורט
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים