טוקופוביה

שתפו

“חברות שלי כבר אחרי לידה ראשונה וחלקן אפילו אחרי יותר מאחת, ובאופן טבעי, כל פעם שאנחנו נפגשות זה נושא השיחה המרכזי. בפעמים האחרונות שמתי לב שבכל פעם שהן מדברות על זה הגוף שלי מתכווץ ואני פשוט מתנתקת מהשיחה. אני מרגישה שמשהו בי לא בסדר. התחושות האלה מתעצמות כשהן שואלות אותי מתי אני מתכננת ילד. משהו בי משתתק. למה אני כל כך מפחדת מהריון? מה לא בסדר בי?”

ישנם נשים וגברים מתמודדים עם פחד מהריון ולידה- כל מין באופן שונה כמובן. על פניו, זהו תהליך טבעי שלמעשה מאפשר קיום של בני אדם בעולם. עם זאת עבור מי שסובל מטוקופוביה מדובר בחוויה מבעיתה שלעיתים, מספיק רק שיחה בנושא כדי לגרום לתחושה קשה של חרדה. האם עלינו להימנע מהבאת ילדים ולתת לפחד לנהל אותנו? ואם בוחרים להתמודד מה הדרכים המומלצות? כל הפרטים במאמר.

מהי טוקופוביה?

את חוקי הטבע כולנו למדנו מגילאים צעירים, נשים וגברים מתחברים ומעמידים יחד צאצאים, הדור הבא. עבור חלק מאיתנו מדובר במתנה שהציפייה אליה היא גדולה ומובן לנו מאליו שזה חלק מהייעוד שלנו באופן טבעי, אבל עבור חלקם או חלקן, מדובר באירוע מבעית ומפחיד, המייצר חרדות וחששות רבים.

טוקופוביה, היא סוג של פוביה ספציפית (כמו קלסטרופוביה והידרופוביה), שמשמעותה פחד מלידה והריון. מחשבות של חשש דאגה או חרדה עשויות להופיע סביב נושא הלידה ו\או הריון, להתעורר במיוחד טרם חווית הלידה ולעיתים גם אחריה.

אמנם המאמר נכתב בפנייה בלשון נקבה, אך חשוב לציין כי גם גברים רבים עשויים להתמודד עם פחד מהריון ולידה.

סוגים של טוקופוביה

התמודדות עם פחד מלידה והריון נחלקת לשני סוגים:

טוקופוביה ראשונית

מי שטרם עברו חוויה של הריון ולידה. למשל, עשויים להיות מוצפים בחרדות בעקבות הלא נודע או עקב סיפורים ששמעו על החוויה.

טוקופוביה משנית

ההתמודדות היא בקרב נשים וגברים שעברו בעבר חוויה של לידה. למשל, אישה שבלידה הקודמת התמודדה עם דיכאון אחרי לידה, עשויה להתמודד עם פחדים שמא תחווה שוב את אותה ההתמודדות.

מה הגורמים לחרדה מהריון ולידה?

הגורמים לחרדה מהריון ולידה שונים בין אישה לגבר, ושונים בין אדם לאדם. חלקם יתאימו לטוקופוביה ראשונית, חלקם לטוקופוביה משנית וחלקם יכולים לפתח את שני הסוגים.

כמה סיבות אפשריות לפחד מהריון ולידה:

חשיפה

יש כמה סוגי חשיפה שעלולים לייצר חששות מהריון ולידה: חשש מחשיפת הגוף בפני זרים (רופאים למשל) וחשיפה לאירועים טראומתיים ושליליים הקשורים בהריון ולידה.

פחד מאובדן שליטה

הריון ולידה כרוכים בהרבה אי ודאות ואובדן שליטה, עבור חלקן ההתמודדות הזאת היא בלתי נסבלת ומעוררת רמת חרדה מאד גבוה שקשה לשאת.

התמודדות עם טראומה

בדומה לפחדים רבים שמתעוררים בעקבות אירועי עבר הצרובים לשלילה, גם במקרה של טוקופוביה, טראומות יכולות לייצר חשש מהריון ולידה. ביניהן, התמודדות עם טראומה מינית או חוויה של דיכאון אחרי לידה.

סיכונים הכרוכים בלידה

הפחד מהסיכונים הרפואיים הקשורים בלידה, סיכונים הקשורים להריון והליכים הרפואיים השונים הנלווים ללידה שחלקם מאד ופלשניים/ כואבים ומשאירים את חותמם.

שינויים

רבים מאיתנו מתמודדים עם פחד משינויים ובמקרה של לידה מדובר בשינויים רבים מסוגים שונים: שינויים פיזיים, שינויים מנטליים, שינוי באורח החיים, שינוי בזוגיות וכדומה. החיים כפי שהכרנו אותם טרם הלידה עומדים להשתנות באופן ניכר, והידיעה הזו, עלולה לייצר חרדה גדולה.

פחדים פיזיולוגיים

סף הכאב משתנה בין אנשים. נשים אשר מתמודדות עם סף כאב נמוך יחסית, עלולות להתמודדות עם חששות רבות הקשורות בכאב הפיזי המלווה הריון ולידה.

מה התסמינים של פחד מהריון?

נשים וגברים אשר מתמודדים עם טוקופוביה עלולים לחוות תופעות רגשיות ופיזיות שונות. הפחד המשתק עלול לייצר חוויה של ניתוק מהפרטנר או ניסיון להימנע מקיום יחסי מין, להסתיר ולהתבייש בהריון קיים או לשקול הפלה מתוך חששות. לעיתים, תבחר האישה המתמודדת עם הפחד בניתוח קיסרי כדי לא לחוות את הכאב והחרדה הכרוכה בלידה רגילה.

סיבוכים של ההפרעה

התמודדות עם פחדים באופן כללי עלולה לייצר לחץ רב שאינו בריא לנפש ולגוף. כשמדובר בפחד שקשה להסבירו, לעיתים הלחץ רב יותר. התמודדות עם טוקופוביה יכולה להוביל למצב של דכאון חמור אחרי לידה גם עבור האם וגם עבור האב, ובאופן כללי, להפוך את חווית הלידה לטראומתית.

איך מטפלים בפחד מלידה?

החדשות הטובות למתמודדים עם טוקופוביה היא כי ניתן לטפל בתופעה. קיים מגוון רב של סוגי טיפול בחרדות היכולים לסייע במקרה זה, ביניהם:

טיפול CBT

טיפול מסוג CBT הינו טיפול מסוג קוגניטיבי התנהגותי, אשר נמצא יעיל מאוד בקרב מתמודדים עם פוביות וחרדות. הטיפול מלמד כיצד לזהות דפוסים רגשיים, להבין את המקור לרגשות ולחששות השונים, לתרגל נוכחות ומודעות לרגשות ומאפשר קבלת כלים המסייעים בהתמודדות.

טיפול תרופתי

לעיתים, כשמדובר בהתמודדות עם פוביה, נלווים אליה גם חרדה ודיכאון. במקרים מסוימים, ימליץ פסיכיאטר על נטילת תרופות נגד דיכאון המסייעות בהקלה על התסמינים הנפשיים (כמו תרופות ממשפחת SSRI) על מנת שהאישה תוכל להיות פנויה יותר לחוויה העוצמתית. המטרה

טיפול בהיפנוזה

טיפול המשתמש בהיפנוזה מאפשר חשיפה עמוקה של תהליכים רגשיים המתחוללים בתת מודע. במקרים מסוימים, החששות והפחדים נובעים מתוך התמודדות רגשית שאפילו האדם עצמו אינו מודע אליה. הטיפול מבוסס על שינוי מצב תודעתי בליווי המטפל, ומסתמך על אמון בין המטפל למטופל. טיפול זה יתאים למי שמסוגל לתת אמון במטפל.

EMDR

טיפול שיכול להתאים במצבי חרדה ופוסט טראומה. יתאים במיוחד כאשר מקור החרדה מהריון והלידה נובע מטראומה ספציפית אבל לא רק.

לסיכום

עבור חלקנו, תהליך ההיריון והלידה הוא חלק בלתי נפרד מהחיים, אך כולנו יודעים כי הוא כרוך בכאבים פיזיים, נפשיים ושינויים רבים. אלו הם בדיוק הגורמים שעלולים להפוך את החוויה מקסומה למבהילה ומפחידה עבור חלק מאיתנו. לפעמים החרדה גדולה ואז שלב הלידה אינו מחריד כפי שציפינו. לא פעם נשים מתארות שחששו מאד טרם הלידה אבל אז כמו בדרך נס הן גילו בעצמן כוחות גדולים שלא הכירו בעצמן, התינוק הופיע והכאבים פשוט נעלמו ביחד איתו בגלל ההתרגשות העצומה.

טוקופוביה עלולה לייצר חששות רבים, מגבלות ובושה. במידה ואתם מתמודדים עם פחד מהריון ולידה, דעו כי אנשים רבים בעולם מתמודדים עם החשש הזה וניתן להיטיב את המצב בעזרת טיפול מתאים. אנו מזמינים אתכם לפנות למטפלים שלנו כאן בפורטל ולהתחיל בתהליך הריפוי עוד היום.

שאלות ותשובות

אישה עם טוקופוביה מגלה שהיא בהריון
שתפו

מקורות

https://www.news-medical.net/health/Tokophobia-Consequences.aspx#:~:text=Tokophobia%20is%20strongly%20associated%20with,maternal%20death%20in%20developed%20countries.

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22711-tokophobia-fear-of-childbirth

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים