קלסטרופוביה: כשהכל סוגר עלינו

שתפו

ד’ מספר שהוא תמיד חש אי נוחות להכנס למקומות סגורים אבל לא ברמה שגרמה לו להימנע מלהיכנס אליהם עד האירוע הטראומתי שחווה. בהיותו בן 30 ד’ משתף שהתחיל להרגיש תופעות פיזיות ונפשיות מאוד קשות בעת שהותו במדינה אחרת כאשר נסע ברכבת התחתית. כעבור כמה דקות של נסיעה הייתה הפסקת חשמל שנמשכה זמן רב, לא ניתן היה לראות דבר וד’ מצא עצמו במקום לא מוכר, לבדו ומוקף בזרים שאינם דוברים את שפתו. ד’ מספר: “הרגשתי הזעה, קוצר נשימה ומחנק, עד כדי הרגשה שאין מספיק אוויר ואני כמעט נחנק, הלב דפק חזק, והייתי בחוסר אוריינטציה, לא הבנתי איפה אני ומה קורה”

לאחר שהחשמל חזר והרכבת המשיכה לנסוע ד’ מספר: “האור חזר הרכבת התחילה לנסוע, ואני הרגשתי ממש שאני יוצא מדעתי ירדתי בתחנה שצריך. וחיפשתי תוך כדי חרדה את היציאה שמובילה חזרה לפני השטח. בגלל הפאניקה לא הצלחתי למצוא את היציאה”. רק לאחר חצי שעה שמצא את הדרך לפני השטח מספר ד’ שהחל להרגע מיד, אבל עדיין היה מותש ומרוגש מהחוויה. “נשבעתי שברכבת תחתית לא אסע יותר לעולם”. זוהי דוגמא לאופן שבו נוצרות פוביות באופן כללי וקלסטרופוביה בפרט. כיום ד’ חלק איתנו שהוא עובר תהליך בעזרת טיפול והודות לכך הוא מוכן לעלות על מטוסים או מעלית (שגם מהם נמנע מאז המקרה). עם זאת, הפחד לפעמים משתלט עליו בטיסות ומתעוררת חרדה.

במאמר זה נעסוק בשאלה, מהי קלסטרופוביה? איך זה מרגיש לפחד ממקומות סגורים? איך לטפל בחרדה? ועוד.

מהי קלסטרופוביה?

קלסטרופוביה, היא פוביה חמורה ממקומות סגורים, שגורמת לאדם לחוש אימה מעצם המחשבה שהוא לא יוכל להימלט מהם, יש הרגשה ש”הכל סוגר עליו” ומתעוררת תחושת מחנק וחרדה. קלסטרופוביה נמנית תחת הפרעת חרדה בשם אגורפוביה, איתה מתמודדים לערך-2%-3% מהאוכלוסייה, והיא עלולה להופיע באופן לא צפוי אפילו על הכביש בעת פקק או במטוס.

מקומות לדוגמא: חדר קטן סגור, קניונים, חניונים תת קרקעיים, רכבת תחתית, רכבת, מטוסים, מעליות, בדיקות רפואיות שונות כמו MRi, ועוד.

סובלים מקלסטרופוביה מדווחים על תחושות פאניקה,

איך אדע שאני סובל מהבעיה?

כאשר אתם שוהים בחלל הסגור החרדה יכולה להיות משהו שנבנה יחד עם המחשבות או שהיא תגיע בצורה פתאומית ומבהילה באופן המזכיר התקף פאניקה.

אם אתם נמנעים מלהיכנס לחדרים קטנים, מעליות מטוסים או מסדרונות, אם אפילו כאשר אתם רואים בסרט סצנה בה השחקן נמצא בחלל סגור וזה מעורר בכם אי נוחות וחוסר שקט אז כנראה שאתם סובלים מקלסטרופוביה.

תסמינים שעלולים להופיע כשנכנסים למקום סגור או רק מעצם המחשבה על להכנס אליו כוללים:

  • הזעה
  • רעד
  • בחילה
  • לחץ או כאב בחזה
  • קוצר נשימה שמייצרת עוד יותר חרדה בפניי עצמה.
  • סחרחורת
  • התקפי פאניקה בעת הכניסה למקום סגור
  • תחושת ניתוק מהגוף- מנגנון הגנה של הנפש שמופיע כאשר קשה לנו מדי להכיל רגשית את המצב.
  • מחשבות פסימיות ובלתי רציונאליות.

אם זיהית את עצמך כאן, ייתכן שזה זמן הנכון לטפל בזה לפני שזה תופס תאוצה והופך לפוביה בעלת משקל גדול יותר.

ההשפעה על חיי היומיום?

רמות החרדה מקלסטרופוביה משתנות מאדם לאדם, לאדם אחד זה עלול להפריע לתפקוד במידה והוא נדרש בשגרה שלו מתוקף עבודתו להכנס למעליות או לטוס ואולי אפילו לא ירצה לנהוג או לנסוע ברכב. במקרים אחרים בדיקות רפואיות שונות כמו MRI יכולות להיות בלתי נסבלות עבור מי שסובל מהפוביה מחלל סגור כי הן ממושכות ומתבצעות בתוך מעין “מערה” שכזאת.   אצל חלקם יש תמיד  צורך לפתוח חלון בכל מקום (מה שלא בכל מקום אפשרי). אצל אנשים שונים זה יכול להתבטא ברמות ובצורות שונות שונים.

מה שהופך את ההתמודדות הזאת לקשה יותר הוא ההימנעות, כמו בכל חרדה, שמתחילה ההימנעות ופגיעה בתפקוד מלא חיוני ובריא, פה מתחיל קושי שיכול להקשות על האדם.

הקשר בין פוביה להתקפי חרדה

קלסטרופוביה היא סוג של פוביה ספציפית. מונח זה מתאר סוג של פוביות המכוונות כלפיי גורם או מצב מעורר חרדה מסויים כמו פחד מחרקים או מכלבים. חשיפה לגורמים או למצבים אלו עלולה לעורר התקפי חרדה והציפיה להתקל בו במקרים רבים מעצימה מאד את התגובה אליו כאשר הוא מופיע או נתקלים בו. למשל- כאשר אדם יודע שעליו לעלות על טיסה והוא מצפה לה באופן דרוך ומתוח מתוך חרדה שתתעורר בו חרדה כאשר יגיע הרגע, גורמת למפלס החרדה בעת האירוע להיות גבוה יותר.

דרכי הטיפול בקלסטרופוביה

דרכי הטיפול המומלצים לתופעת הקלסטרופוביה, CBT, טיפול פסיכולוגי דינמי, וטיפול תרופתי.

CBT זהו טיפול שעובד על הקשר בין רגש מחשבה והתנהגות. כאשר המטופל נחשף, לומד לזהות מה הוא מרגיש ומה התחושות שמתעוררות בו בעת הכניסה למקום סגור ואפשר לדבר על זה – זה כבר נותן לו קצת יותר תחושת של שליטה על הרגשות האלה. בטיפולים קוגניטיביים התנהגותיים אפשר לבחור באופן גמיש בגישה שהכי מתאימה לפוביה ולצרכים של המטופל. ניתן לעבוד עם דמיון מודרך, עם גישות מתקדמות יותר של קבלה ומחויבות ACT וטיפול בעזרת חשיפה PE  וטיפול בעזרת מיינדפולנס. כל אלה עוזרים למטופל להבין, להכיר, לעבד ולבוא במגע עם הרגשות שלו, המחשבות ועם החרדה שלו שיוצרים בפניי עצמם הרגעה. כלים שונים מעולמות הטיפול של CBT כבר עזרו לעשרות אלפי מטופלים ברחבי העולם להתמודד עם פוביות וחרדות שונות.

ביופידבק גם היא שיטת טיפול יעילה במצבים של פוביות וחרדה. המטופל מתחבר למכשיר מיוחד שמודד את רמת החרדה בגוף שלו על ידי ניטור מדדים שונים כמו קצב לב או רמת הזעה, המטופל עד למה שקורה לו בגוף בעת חשיפה לחרדה והוא יכול ללמוד לווסת את התגובות האלה בעזרת המטפל.

טיפול עצמי בקלסטרופוביה:

ניתן כבר עכשיו ליישם כמה מהטיפים הבאים

  • בזמן שאתם עוצמים עיניים ומעלים בדמיון מצב מלחיץ של פקק או כניסה למעלית, האטו את הנשימה והעמיקו אותה תוך כדי ספירה עד שלוש בכל נשימה. נסו להחזיק את התמונה הזאת בראש תוך כדי שאתם נרגעים כמה שניתן. בהמשך התחילו להכנס כל פעם לזמן קצר ובאופן נשלט למקום מעורר חרדה ועשו את אותן פעולות הרגעה המתוארות.
  • במצבים בהם החרדה עולה ועולה, התמקדו במשהו קבוע שנותן לכם בטחון כמו “עוגן” למשל- זמן שעובר בשעון. זה יחבר אתכם ויחזיר אתכם למציאות ולגוף.
  • לזכור בכל רגע בראש שהכל חולף גם ההרגשה הזאת וגם הזמן שאתה “מבלה” במקום הסגור.

שאלות ותשובות

אישה קלסטרופובית במקום קטן
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים