תרופות נגד דיכאון

שתפו

‘כדור האושר’ ו’תרופת הפלא’ הם רק חלק מהכינויים לתרופות נוגדות דיכאון, כמו ‘פרוזק’ ו’ציפרלקס’, שקיבלו את השמות האלה כשהפכו לטיפול נפוץ בדיכאון וחרדה. 

השימוש הנרחב יחסית בטיפולים נגד דיכאון הוביל למודעות לכך שדיכאון היא מחלה נפוצה ביותר, שיכולה להגיע אל כל אחד מאיתנו. גם מפורסמים רבים, בארץ ובעולם, שיתפו את ההתמודדות שלהם עם הנושא, כדי להעלות מודעות ולהוריד את הדעות הקדומות בכל מה שקשור לדיכאון וחרדות והטיפול בהם.

מה הן תרופות נגד דיכאון?

ישנם סוגים שונים של תרופות נגד דיכאון, אבל לכולן יש מטרה דומה: לעזור בהתמודדות עם דיכאון וחרדות באמצעות השפעה על רמות מוליכים עצביים בין תאי המח שלנו. 

בגלל שבמצבים של דיכאון וחרדה יש חוסר איזון בין חומרים שונים במוח, התרופות נגד הדיכאון עובדות לשיפור האיזון בין החומרים, וככה לצמצם את הסימפטומים הקשורים למצבים האלה. 

דיכאון וחרדה הן הפרעות נפוצות מאוד: במחקר שנערך על ידי משרד הבריאות עלה כי אחד מכל שישה ישראלים יתמודד עם דיכאון או חרדה במהלך חייו (1)

גבר סובל מדיכאון

סוגי תרופות נגד דיכאון: (2)

כמו פעמים רבות כשמדובר על טיפולים תרופתיים, יש כמה סוגים שונים של תרופות, שכל אחת עובדת בצורה קצת אחרת. הרופא/ה המטפל/ת עשויים לבחור לתת למטופל מסוים תרופה כזו או אחרת לפי שיקולים שונים (כמו יעילות התרופה או תופעות לוואי בהתאם לידוע במטופלים קודמים בגיל שלך).

תרופות נגד דיכאון ניתנות בדרך כלל על ידי רופאים פסיכיאטריים, או על ידי רופא/ת משפחה. 

SSRI (Serotonin Reuptake Inhibitors)

התרופות מסוג SSRI הן התרופות הכי נפוצות היום לטיפול בדיכאון ובחרדה: פרוזק, ציפרלקס ולוסטרל הן חלק מהתרופות השייכות למשפחה. התרופה מעלה את רמת החומר המכונה ‘סרוטונין’ במוח.

SNRI (Serotonin Norepinephrine Reuptake Inhibitor)

התרופות במשפחה זו דומות לתרופות מהסוג הקודם: גם התרופות מסוג SNRI מעלות את רמת הסרוטונין במוח, אך במקרה של SNRI, התרופה מעלה גם את רמת הנוראדרנלין. 

תרופה נפוצה מסוג זה היא התרופה ‘סימבלטה’.

TCA (Tricyclic Antidepressants)

הסוג הזה של נוגדי דיכאון פחות נפוץ משני הסוגים הקודמים, משום שתופעות הלוואי של התרופות מהסוג הזה הן מעט יותר נפוצות. 

התרופות מסוג TCA משמשות גם במצבים נוספים, כמו מיגרנות. 

חומרים מבוססים צמחי מרפא: רמוטיב (מכונה גם St. John’s Wort)

רמוטיב היא תרופה המבוססת על הצמח המכונה בעברית ‘פרע מחורר’ (היפרקום). רמוטיב היא תרופה מבוססת צמח מרפא, ועוזרת במקרים של דיכאון קל. כמו תרופות אחרות, גם רמוטיב לא מתאימה לכולם ואסור לקחת אותה במצבים מסוימים. 

איך התרופה עובדת על מערכת העצבים שלנו?

אחד הגורמים שיכולים לתרום לדיכאון הוא מצב שבו יש חוסר איזון בין החומרים במוח המכונים ‘נוירוטרנסמיטורים’. 

המטרה של רוב התרופות נוגדות הדיכאון היא להעלות את הרמה של החומרים האלה במוח, בעיקר החומר ‘סרוטונין’, וכך לעזור לתסמינים של דיכאון: רמות נמוכות של החומר ‘סרוטונין’ קשורות להופעת דיכאון. 

מערכת העצבים

האם צפויות לי תופעות לוואי מהשימוש בתרופה? 

כשמשתמשים בתרופות נוגדות דיכאון עשויות להופיע תופעות לוואי, כמו בכל שימוש בתרופה. (3) חלק מהתופעות יכולות להופיע כשמתחילים לקחת את התרופה, וחלק יכולות להופיע בהמשך. 

בין השאר, תופעות הלוואי נפוצות יותר הן: עליה במשקל, בחילות והפרעות בתפקוד המיני. עם זאת, לכל תרופה עלולות להיות תופעות לוואי שונות. 

טיפולים מומלצים לצד שימוש בתרופה 

בחלק גדול מהמקרים הטיפול התרופתי בדיכאון הוא רק חלק מהטיפול: חלק חשוב מהטיפול בדיכאון הוא טיפול בפסיכותרפיה, כלומר טיפול באמצעות שיחות. יש שיטות רבות לטיפולים פסיכותרפיים, כשכל גישה נותנת זווית טיפולית מעט אחרת ויכולה להתאים למקרים שונים. 

לדוגמה, בגישה הטיפולית CBT (טיפול קוגנטיבי-התנהגותי), המטפל/ת המוסמכ/ת בתחום מסייעים בשיפור צורת ההתמודדות עם הקושי, לרוב תוך מספר מפגשים קצר יחסית ותוך רכישת כלים מעשיים בזמן תרגולים.

לטיפולים פסיכותרפיים יש חשיבות גדולה בכל מה שקשור להתמודדות עם דיכאון ומצבי חרדה (4) והם מומלצים כחלק מהטיפול בדיכאון.

המלצת קופות החולים: 

גם קופות החולים מכירות בחשיבות של הטיפול בדיכאון באמצעים משולבים. לדוגמה, לפי קופת חולים כללית, כדאי לטפל בדיכאון באמצעות טיפול פסיכותרפי, כשלעיתים יש צורך להוסיף גם טיפול תרופתי. (5)

בקופת החולים מכבי ההמלצה דומה לקופת חולים כללית, והם גם מוסיפים שטיפול בגישת CBT יעיל אצל כמחצית מהמטופלים שטופלו בגישה זו. (6)

הכי חשוב: אל תישאבו אל הדיכאון 

חשוב לדעת שדיכאון הוא מצב שלא מעיד על חולשה אישית או פגם באופי שלכם- כולנו יכולים להתמודד עם דיכאון. 

ההתמודדות עם דיכאון יכולה לשאוב מאיתנו מאמצים נפשיים אדירים ולפגוע בחיים האישיים, המקצועיים, המשפחתיים והזוגיים שלנו. חשוב לא להישאב לדיכאון ולא לתת לו להשתלט עלינו- אתם יכולים להתגבר עליו!

בין אם זה טיפול פסיכותרפי, טיפול תרופתי או גם וגם, יש דרכים רבות לטפל בדיכאון- אנחנו ממליצים לפנות למטפל או מטפלת מוסמכים מתחום בריאות הנפש כדי לבנות את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורכם. 

(1) (2) (3) (4) (5) (6)

תרופות נגד דיכאון
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים