משברים ומשברים נפשיים

שתפו

תמיד הרגשתי לא שייך, שונה מבני גילי, חלקתי איתם מעט תחומי עניין גם כאשר התבגרתי. חווייתי בידוד חברתי מאז שאני זוכר את עצמי.

בזמן שהקורונה פרצה, תחושות הבדידות שלי התגברו בעקבות הסגרים וההגבלות, יצא שכמעט לא ראיתי איש. הבריאות הנפשית שלי הייתה גרועה והמצב הלך והחמיר, מצבי הרגשי היה גרוע מתמיד. המשבר הזה גרם לי להבין שעליי לעשות משהו ולרפא את עצמי.

הריפוי שלי עבר דרך כמה שלבים, בהתחלה עבדתי על קבלה עצמית שלי, בליווי של טיפול פסיכולוגי. עם הזמן זה עזר לי לחדש קשרים ישנים עם חברים ולהיות פתוח יותר איתם. התחלתי בהדרגה לספר בטיפין טיפין את הסיפור שלי לאנשים ולשתף מתוך העולם הפרטי. כששיתפתי אנשים עם הפכו הרבה יותר מבינים ופתוחים איתי ואמרו שהם מזדהים עם ההרגשה שלי. הדימוי העצמי שלי השתקם.

משברים מתרחשים כמעט לכולם, זה טבעי ומצביע על היותנו אנושיים.  משברים יכולים לנבוע מסיבות שונות, כאלה הקשורות לאירוע חיצוני, שינויים או מצוקה פנימית. איך ניתן להקל ולצמוח ממצבי משבר? מה הם משברים נפשיים ואיך נוכל לעזור לעצמנו?

מה זה משבר?

משבר הוא נקודת מפנה בחיינו שבה “הקלפים נטרפים” מחדש, תקופה שבה עוברת עלינו חוויה מטלטלת נפשית רגשית או פיזית שבה היכולות והכוחות שעמדו לצידנו בשגרה לא מספיקים וישנה חוויה של חוסר אונים. משבר נגזר מהמילה שבר, לאונרד כהן היטיב לראות את הפוטנציאל של השבר, ואמר “ישנו סדק בכל דבר, ככה האור יכול להכנס פנימה”. התמודדות עם משברים יכולה להיות קשה וארוכה.

כיצד משבר נפשי בא לידי ביטוי?

חווית משבר קורית כאשר הנפש חווה אירוע מטלטל אותה עד כדי עוררות של תגובה קיצונית שיכולה להיות להתבטא בחרדה, תקיעות, ריקנות ודכדוך, דכאון ועד למחשבות אובדניות.

כשיש נטייה אצל אדם מסויים להפרעות נפשיות ייתכן שלאחר התפרצות המשבר הנפשי, תתפרץ ההפרעה הנפשית והאדם יצטרך לחיות לצידה.  תקופות משבר יכולות להיות כואבות ומטלטלות ולא תמיד האדם או סביבתו יודעו איך להתמודד עם המצב. תגובות אפשריות יכולות לכלול תהיה הלם ראשוני לפעמים הסתגרות, לאחר מכן, לרוב מגיע גשם של שאלות כמו, “למה דווקא לי זה קורה?” “מה לעשות עם זה?” “מי יכול לעזור לי”? לפעמים יש תחושות של חוסר אונים, וגם כאשר יש סביבה תומכת, יש לפעמים הרגשה של בדידות מול החוויה המכאיבה.

סוגי משברים

קיימים סוגים שונים של משברים, אצל חלקם המוקד הוא פנימי וחלקם הוא חיצוני. הרבה מהמשברים קשורים בתקופות מעבר טבעיות שהם חלק מתהליכי ההתבגרות או שקשורים בשינויים באורחות החיים, מוות ואובדן או לידה למשל.

אלו כמה סוגי משבר הנפוצים:

משבר בגיל ההתבגרות

פרק הזמן של גיל ההתבגרות יכול להיות “רכבת הרים” אחת ארוכה לנער ולהורים.  גיל ההתבגרות לרוב כרוך בטלטלות בחזיתות מרובות: שינויים פיזיים והורמונליים, מיניות שמתפתחת שינויים פסיכולוגיים, ובמבנה חברתי, היחס בין הילדים להורים גם הוא משתנה, מתעורר דחף להתמרד ולגבש זהות נפרדת.

משבר גיל 40

משבר גיל ה-40 יכול לקרות גם לפני או אחרי, לפי הקצב האישי. זהו משבר חשוב שמסמל פרק חדש בחיים. לרוב מדווחים על חוויה של התעוררות להבנה שהחיים זה לא לנצח, הגוף מאותת סימני הזדקנות ראשונים, שיער שיבה או קמטים מתחילים להופיע יותר בבירור. עולות הרבה שאלות על החיים, יש אנשים שעוברים בגילאים האלה שינויים מרחיקי לכת כמו גירושין או שינוי קריירה ועוד.

משבר נפשי

ההגדרה למשבר נפשי הוא פרק זמן שבו המצב הרגשי והמנטלי יוצא מאיזון והיכולת לגייס משאבים מבפנים ומבחוץ לא מספקת. משבר נפשי יכול להיות התמוטטות עצבים כתוצאה מסטרס כרוני מתמשך, תקופה של רגישות מאד גבוה, התקפי חרדה, דיכאון והימנעות מיציאה מהבית או משבר שמגיע כתוצאה מאירוע קשה שנחווה בהווה או בעבר ויצר תגובה פוסט טראומתית. ישנם משברים נפשיים שגורמים להתפרצות של הפרעה נפשית. ישנם משברים שמהם ניתן לצאת בצורה שעוזרת לנו לגדול ולהתפתח רגשית ורוחנית, כתלות במידת הכוחות והמשאבים הזמינים.

משבר בזוגיות

משברים בזוגיות לרוב קורים כתוצאה מהצטברות של קושי מסויים בין בני הזוג. משבר בזוגיות יכול להיות על בסיס הפרת אמונים כמו בגידה, על בסיס התרחקות או שחיקה של הקשר או מריבות בלתי פוסקות.  גם לחצים מחוץ לקשר משפיעים על הזוגיות, לפעמים משברים קשים בזוגיות מובילים לפרידה. כשקיימת מוטיבציה וישנם רגשי אהבה בבסיס הקשר ניתן לשקם אותו בעזרת התערבות חיצונית, או ללא.

פטירה של אדם קרוב

אובדן ואבל נחשבים לאחד מסוגי המשבר הקשים ביותר שאדם יכול להתמודד איתם. החלל הריק שמותיר אדם אהוב מותיר פצע שגם הזמן לפעמים לא מצליח לרפא. פרידה מאדם שנפטר מציפה קשיים ושאלות קיומית על החיים ועל המוות. לפעמים צפים רגשות עזים שיכולים להמשך זמן רב. במקרים מסוימים מתפתח דיכאון כתוצאה מהאבל והמצב מצריך התערבות טיפולית על מנת לעזור לאדם לחזור לתפקוד.

הכלים להתמודדות  עם משברים

סביבה תומכת:

בני משפחה, בני זוג או חברים, ברגעי משבר, הקשרים שנשארים הם החזקים ביותר. באופן מצער, בהרבה מקרים בני אדם נוטים להתרחק עם הזמן מאדם שנמצא במשבר מתוך קושי לשאת כאב לאורך זמן. כולנו זקוקים להושטת יד מנחמת ומבט אוהב בזמן משבר, זה עוזר לריפוי ובהחלמה גם אם זה אדם אחד או שניים. גם אם נראה שהכל אבוד, זכרו שהקרבה האנושית חיונית ברגעים אלו.

שינוי ההרגלים:

לגבש דרכים לעזרה עצמית זה חשוב. זה יכול להיות החלטה על שיגרה קבועה שנותנת לנו עוגנים ובטחון ביום יום, תכנית של אימוני כושר שעוזרת למצב הרוח או שינוי הרגלי התזונה והשינה שבכוחם לשנות ב180 מעלות את אורח החיים. ניתן להיעזר בגורמים רלוונטיים, כמו מאמן אישי, תזונאית וכדומה. שינוי הרגלים יכול להתייחס גם לאופן בו אנחנו חושבים או מתנהגים, בזה ניתן להיעזר במטפלים ואנשי מקצוע של בריאות הנפש שמתמחים בטיפולים קוגניטיביים התנהגותיים.

פנייה לעזרה מקצועית:

חשוב לזכור, שבתור בני אדם, רבים עברו ועוברים חוויות יחסית דומות. גם אם זה נראה כרגע שקיימת בדידות מאד גדולה בתוך החוויה הנוכחית. קיימים אנשי מקצוע בתחום הפסיכותרפיה שכבר ראו, שמעו ויודעים לתת מענה מקיף מעמיק ומקצועי למצוקות שונות. חשוב לבחור במטפל איתו יש חיבור איכותי שמרגיש בטוח, קשר טיפולי טוב הוא הבסיס להצלחת הטיפול ובכוחו להקל על תחושת הבדידות בנוסף. עיבוד רגשי של המשבר הוא סיבה נוספת להגיע לטיפול רגשי, היכולת לפגוש את הרגשות שלנו בצורה ישירה נבנית בהדרגה ומטפל מוסמך יוכל לעזור בכך. פגישה עם הרגשות ועיבוד שלהם יכולים לחזק את האדם ולתת לו כוחות להתמודד איתם.

לסיכום: איך נצא מזה?

יציאה ממשבר היא לא קסם ולא קורית בבת אחת, ברוב המקרים מדובר בתהליך הדרגתי ומורכב. עם זאת, יש מה לעשות, ולפעמים המשבר הוא חלון הזדמנויות עצום לשינוי אמיתי אותו רצינו לעשות מזמן ולא העזנו.  משבר הוא זמן למנוחה, לעיכול. חשוב לקחת את הזמן ולטפל בעצמנו: אם יש צורך להיעזר בתרופות טבעיות או רגילות, לחזור לעשות דברים שקצת הזנחנו שמסבים הנאה ולעבור תהליך החלמה בעזרת טיפול פסיכולוגי או רגשי.

בעזרת טיפולי CBT  בגישות מתקדמות יש אפשרות לאתר את דפוסי המחשבה שגורמים סבל, להכיר את עצמנו מחדש וללמוד לקבל ולהתחייב לעצמי האותנטי שלנו. בטיפולים אלה לומדים ליצור מרחק ביננו לבין המחשבות שלנו וללמוד לשהות עם רגשות כמו שהם בלי להילחם בהם, ככה שאפשר לחזק את היכולת כאב וללמוד להרגיע את עצמנו כשצריך.

פורטל טיפולים מכיל מטפלים מנוסים שנבחרו בקפידה. מטפלים בעלי הכשרה אקדמית מעמיקה ונסיון טיפולי עשיר ומגוון. אל תישארו לבד עם ברגעים הקשים האלה.

שאלות ותשובות

אישה שחווה משבר
שתפו

מקורות

https://www.nami.org/Support-Education/Publications-Reports/Guides/Navigating-a-Mental-Health-Crisis

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים